maandag 31 oktober 2011

Halloween

Op 31 oktober, vandaag dus, viert men in Amerika en Canada Halloween. Iedereen verkleedt zich zo eng mogelijk en kinderen gaan langs de deuren voor 'trick or treat'. Dit betekent: Als jij mij geen snoepje geeft, dan haal ik een grap met je uit! Veel mensen maken ook enge hapjes en drankjes, zoals bloederige milkshake. Men snijdt enge gezichten uit pompoenen, waarin dan weer kaarsen worden geplaatst.
De geschiedenis van Halloween gaat enkele eeuwen terug, tot de Pomona-dag van de Romeinen en het Samhain-festival van de Kelten. Dit waren feesten waarbij offers werden gebracht aan de goden, om ze te bedanken voor de oogst en steun te vragen voor de komende winter. De invloeden hiervan zijn later gemixt met Allerheiligen en Allerzielen. Dit zijn twee katholieke feestdagen die op 1 en 2 november werden gevierd. Allerheiligen was een dag waarop de heiligen werden herdacht. Op Allerzielen werden overledenen geëerd. Mensen verkleedden zich dan ook als engel, heilige of duivel en er werden vreugdevuren georganiseerd. In het oud-Engels heette Allerheiligen 'All Hallows' of 'All Hallow's Eve'. Dit werd later verbasterd tot Halloween.

De aandacht die in Nederland en België aan Halloween wordt besteed stijgt, maar heeft bij lange na niet het niveau van dat in de VS. Dat zal ook te maken hebben met het feit dat op 11 november in de lage landen het Sint Maartenfeest wordt gevierd.
Ik houd wel van de sfeer, attributen en ambiance van Halloween, het heeft ook een link naar de herfst voor mijn gevoel en dat vind ik altijd een fijn jaargetijde...


1 opmerking:

@Let zei

Ik vind het zó eng ;( en zie het nut er niet van in...