woensdag 12 oktober 2011

~ Een bloemetje op woensdag ~Vlierbloesem/-bes

Voor ~Een bloemetje op woensdag ~ ook deze keer weer een struik die ik veelvuldig op de camping zag staan: de vlier(Sambucus) .
Hoewel de bloemschermen niet echt heel bekoorlijk zijn, als je ze van dichtbij bekijkt zijn het allemaal hele kleine, toch schattige, bloemetjes.
Aan de bloesem van de vlier worden voorspellende krachten toegeschreven. In Midden-Europa hangen jonge meisjes in de nacht van eenentwintig juni een bloeiende vlierbloesem achter het bed. Hierdoor zal hun toekomstige echtgenoot zich in hun droom openbaren.
Als de struik eenmaal goed gedijt, kan íe wel tot 10 meter hoog worden en in het najaar overladen zijn met talloze trossen vlierbessen.
Deze bessen worden gebruikt voor heel veel toepassingen. Vlierbessen kunnen prima gegeten worden, als ze eerst verwarmd zijn geweest.
Je kunt er bijvoorbeeld prima moes, jam of limonade van maken. Ook kunnen ze lekker zijn in saus, wijn of port of geconfijt met suiker. Rauw kun je er beter niet teveel van eten, zeker als ze nog niet rijp zijn. je maakt dan kans op een blauwzuurvergiftiging.

De andere bloemen op woensdag vind je bij Een sneller kloppend hart.

5 opmerkingen:

flowersandhome zei

Je hebt ons weer wat bijgeleerd!
Leuke post.
Groetjes,
Marian

Marja Rijnsburger zei

Ik vind ze het mooist als de de bessen zo donker zijn. Heb je er al wel eens iets van gemaakt?
Groetjes Marja.

Trudy zei

Ze zijn ook heerlijk gecomineerd met appels in de jam!!

Created by Essie zei

Zo nu heb ik ook weer wat bij geleerd.

Groetjes
Esther

Jacqueline zei

Ik vind het een prachtige struik, heb hem jaren in de tuin gehad. tot we de aanbouw kregen. Wat ook erg lekker is. De bloemen door een bloempapje en dan frituren wat poedersuiker erop en smullen maar.

Groet Jacqueline