vrijdag 15 januari 2021

3D Welcome hanger

Foto's uitzoeken en opruimen op mijn telefoon en computer, is 1 van die karweitjes waar ik in coronatijd aan begonnen ben. Netjes in mappen zetten, goede naam aan geven om ze ook weer terug te vinden, het was even een werkje. Leuke bijkomstigheid was dat ik heel veel foto's tegenkwam van borduurclubs en borduurprojecten die ik nog niet heb laten zien. 
Een welkomsthanger voor in huis of bij de (voor)deur was 1 van de projecten die we met elkaar hebben gemaakt. Ik gebruikte als inspiratie de 3D welcome hanger van Ananda's Divine Designs (klik). De uitvoering is in de originele uitvoering als kersthanger gemaakt. Ik maakte een versie in lichte kleuren met vrolijk gekleurde bloemen en liet alle kerstelementen weg. 

Ik ben begonnen met het borduren van de losse onderdelen op vilt. Borduren op vilt lukt (bijna) altijd, het materiaal werkt heel prettig en het is er in heel veel kleuren. Het eindresultaat blijft eigenlijk altijd mooi in vorm. Er worden 3 poezen geborduurd met bijpassende stofjes voor de applicatiestukjes en 2 vogeltjes. De vogeltjes en poezen worden na het borduren van voor- en achterkant, uiteraard in 1 keer in de ring, gevuld zodat ze een 3D effect krijgen. 
Vervolgens borduurde ik de bloemen, blaadjes en de banner met "welcome". Deze onderdelen zijn allemaal losse onderdelen met een mooi afgewerkte achterkant in dezelfde kleur. 

Van een rondhout met een diameter van 14 mm doorsnede, 270 cm lang, zaagde ik 10 latten van 30 cm lang om het houten frame van te maken. In de originele kerstversie zijn echte takken gebruikt, maar omdat ik de stokken wit wilde hebben, koos ik voor rondhout van de bouwmarkt.
De 10 latjes verfde ik wit met hobby acrylverf. Om een goed dekkend resultaat te krijgen, bracht ik 3 lagen aan en liet de verf tussendoor goed drogen.
In de beschrijving is heel duidelijk, aan de hand van foto's, uitgelegd hoe het houten frame gemaakt moet worden door de latten aan elkaar te lijmen met een lijmpistool. 

Nadat het houten frame in elkaar zat, heb ik het frame omwikkeld met wit satijnlint van 15 mm breed dat ik om en tussen de latjes door vlocht.
Als laatste heb ik de 3D poezen, 3D vogeltjes, blaadjes, bloemen en banner met het lijmpistool aan het frame gelijmd. Omdat het frame een soort "dubbele" constructie heeft, kun je de poezen en vogeltjes daar heel goed op vast zetten. 
Als je niet zo heel handig bent met zaag en/of verfkwast en lijmpistool, kun je het frame van houten latten vervangen door een kant en klare krans. Een van de dames van de borduurclub lijmde de onderdelen in een rieten (niet zo diep) dienblad en dat stond ook heel erg leuk. De hanger kun je met andere kleuren en andere tekst op de banner, ook voor andere gelegenheden maken zoals bijvoorbeeld bruiloft, verjaardag, geboorte, pasen, met wat fantasie en een duik in je voorraad lapjes, kun je hele leuke variaties bedenken.  

Gebruikte materialen: 
Afmeting van de 3D welcome hanger als hij klaar is: 45 cm hoog (vanuit de punt gemeten) en 30 cm breed. 
 
Onderstaand de foto's van de welcome hangers die door de andere dames van de borduurclub werden gemaakt. Op de hartvormige versie is zelfs de teckel van thuis in de vorm van een houten knoop toegevoegd, hoe leuk!

Geen opmerkingen: