donderdag 12 september 2013

Shadow Rib Socks ~ Unikat juli 2013 ~ Limoncello

Het Shadow Rib patroon is een subtiele variatie op een 2 recht, 2 averecht patroon. Het patroon is snel te leren en heeft genoeg variëteit om de aandacht vast te houden. Zowel de voor- als achterkant van een shadow rib patroon kan als goede kant genomen worden. Aan beide zijden heeft het patroon een "goede" kant. Het komt weer uit The Little Box of Socks van Charlene Schurch en Beth Parrot. Ik ben inmiddels al aardig op weg om alle patronen uit het doosje te breien. Hoewel, er zitten een paar patronen die ik echt niet mooi vindt, die komen er in ieder geval echt niet.
Het Shadow Rib patroon is dus een perfect patroon voor de Unikat van Tausendschon van de maand juli. Ik had in een eerder berichtje al een sneakpreview van het garen gegeven: een licht turquoise, roomwit met helder geel gecombineerde streng. Ik vond het een geweldige leuke, zonnige, zomerse mengeling met ook nog eens een heel toepasselijke naam: Limonello.
De boord wordt gebreid in 2 recht, 2 averecht, waarna het patroon met afwisseling van rechte en averechte steken ontstond. De hielflap weer met de 3 rechte steken voor het mooi opnemen aan weerszijden en in versterkte steek. De bandteen maakt de sok af.
Patroon: Shadow Rib Socks van Charlene Schurch en Beth Parrot
Garen: Unikat juli 2013 van Tausendschon
Samenstelling: 75% scheerwol, 25% polyamide
Gewicht/looplengte: 100 gram, 420 meter
Gebruikte naalden: 2,5 mm

De naam van het garen doet denken aan een heel bekend Italiaans likeurtje: limoncello dat we in heel veel winkels in Italie tegenkwamen. De kleuren van de streng brengt de herinnering terug aan de mooie blauwe Toscaanse zee, heerlijk...

De Italiaanse citroenlikeur limoncello staat in Nederland toenemend in de belangstelling. Er zijn bij ons intussen tal van limoncello merken verkrijgbaar.(klik).En voor wie het leuk vindt, is deze citroenlikeur ook eenvoudig zelf te maken (hier staan 3 verschillende recepten). Als je limoncello in huis hebt, kan je er verschillende dingen mee doen:
Limoncello: ijskoud drinken
Volgens de Italianen is limoncello goed voor de spijsvertering. In Italië wordt deze likeur dan ook veelvuldig na het eten geserveerd als digestief. In de meeste gevallen wordt de limoncello ijskoud gedronken, rechtstreeks uit de vriezer. Een enkel limoncellomerk adviseert om haar drankje koud te drinken (uit de koelkast). De smaak zou dan beter zijn. Op de fles staat hier meestal wel meer informatie over.

Limoncello ijs
Met limoncello is ook heerlijk ijs te maken. Weeg voor ongeveer 8 bolletjes ijs de volgende ingrediënten nauwkeurig af:
 • 370 gram water
 • 135 gram suiker
 • 30 gram dextrose (als je dat niet hebt kan je gewoon suiker nemen)
 • 55 gram limoncello (met max 30% alcohol, anders bevriest het ijs niet goed meer)
 • 28 gram eiwit
 • Los de suiker en dextrose op in het water. Je mag het water verwarmen. Laat het suikerwater vervolgens afkoelen en voeg dan de limoncello toe. Klop het eiwit goed los met een vork en voeg dit vervolgens toe aan het mengsel. Schep het ijsmengsel vervolgens in je ijsmachine.

  Cocktails met limoncello
  Limoncello is een prima basis voor een mix of cocktail. Enkele opties:
  • Mix een goede scheut limoncello met 7up en voeg eventueel nog een bolletje citroensorbetijs en een schijfje citroen toe
  • Mix limoncello met Prosecco (Champagne mag ook) en vrolijk het glas op met een schijfje citroen of limoen. Je kan eventueel nog wat ijsblokjes fijnstampen en toevoegen. In plaats van een schijfje citroen kan je ook frambozen of zwarte bessen gebruiken. Voor een mooi effect kan je de vruchten voorzichtig aan een lange cocktailprikker rijgen en die in het glas zetten.
  • Mix limoncello met tonic
  • Cocktail 'Zonsopkomst': maak gruis van voldoende ijsklontjes en doe dit in een hoog glas. Voeg ongeveer 30 mililiter limoncello en 90 mililiter verse sinaasappelsap toe. Voeg een scheut grenadine toe en laat dit rustig naar de bodem zakken (niet roeren!) voor het effect van de zonsopkomst. Vrolijk het glas op met een schijfje sinaasappel.

  3 opmerkingen:

  Bets zei

  Leuke sokken mooie teen ook. En je ijs en drankjes daar loopt het water van in je mond .Jammer dat de zon niet meer schijnt.
  gr bets

  Corina zei

  Ik heb collega's die het zelf maken de limoncello. Vind je sokken heel erg mooi geworden, mooie kleur.


  Corina

  Unknown zei

  Omdat ik merkte dat je exact even veel volgers als ik hebt (167) ben ik je gaan volgen. Maar nu ik nummer 168 ben, klopt het niet meer.


  Heel leuke blog.

  Je ribbreien ziet er goed uit.