dinsdag 16 augustus 2011

Outside In sokken

Na de Victorie sokken die ik vorige maand breide, heb ik gelijk een ander patroon opgezocht.
Elk kwartaal wordt het online breiblad Knitty.com gevuld met patronen voor allerlei verschillende projecten door veel verschillende ontwerpers: vesten, truien, sjaals, mutsenomslagdoeken en natuurlijk ook sokpatronen kun je in overvloed vinden.
De patronen zijn allen in het Engels, dat betekent dat ik extra goed moet opletten bij het lezen van de patronen dat ik een nuance in de beschrijving niet mis, maar verder gaat het prima.
Ik koos dit keer voor een wat pittiger patroon: de Outside In sok, ontworpen door Janice Kang.
De Outside In sok wordt, zoals de naam al suggereert, helemaal binnenstebuiten gebreid. Als de sok helemaal gebreid is, wordt hij omgekeerd en voila: de averechte steken worden ribbels op de ondergrond van averechte steken met middenvoor en middenachter een rand van gaatjes van boven naar beneden.
De Outside In sok had nog een paar nieuwe technieken voor mij, waarvoor ik wel al mijn aandacht bij het breien moest houden.
De hiel wordt later in de sok ingebreid. Na het breien van de beenlengte wordt de helft van het aantal steken op restgaren gezet en daarna wordt direct doorgebreid aan de spie en de voet. De steken die op het restgaren zijn gezet worden tussendoor weer op de naalden gezet en rondbreiend wordt de hiel gevormd. Daarbij loopt het patroon van de sok door op de hiel. De steken die overblijven na het vormen van de hiel en de teen worden dichtgemaasd. Ook het mooi dichtmazen van teen- en hielsteken was een techniek die nieuw voor me was en met enig oefenen een mooi resultaat heeft gegeven.
Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik 3 sokken gebreid heb, het eerste exemplaar was te klein om over mijn wreef te krijgen en vond ik ook niet mooi geworden, omdat ik niet alle technieken goed onder de knie had. Maar de volgende twee Outside In sokken waren wel naar tevredenheid.
Patroon: Outside In door Janice King
Gebruikte maat: L
Gebruikte maat naalden: 2,5 mm
Gebruikte sokkenwol: Crazy Zauberball van Schoppel Wolle, 420 meter, 75% Scheerwol, 25% polyamide
Kleurno. sokkenwol: Wolke 7
Het effect van het kleurverloop van de Crazy Zauberball vind ik mooi geworden. Het breien met deze sokkenwol vond ik tegenvallen, het breide niet zo lekker. Waarschijnlijk omdat het vrij dunne wol is en snel dun wordt en aanvoelt. Het patroon vind ik geweldig geworden, echte aparte sokken die ik met plezier zal gaan dragen. 

5 opmerkingen:

Elizabeth zei

Wat een bijzondere sokken zijn dit. Het lijkt me heel ingewikkeld om dit te maken. Maar mooi zijn ze wel!

truus zei

Geweldig mooi, bewonder je moed zulk aandacht vergend werk te doen.
Doe 't je niet na, hoor.
Complimenten! Truus.

simoneannemone zei

Ook dit zijn weer mooie sokken geworden. Mooie kleurtjes heb je weer gebruikt.

Als ik het zo lees dan was het een mooie uitdaging voor je om deze te breien, maar is het je goed afgegaan.

Saskia

Moois van mie zei

dat is ene mooi patroontje!

Kylie zei

Lovely - I can not understand a word so off to run it through goggle translator.