woensdag 10 augustus 2011

~Een bloemetje op woensdag ~ Hibiscus

De tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) is een plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). De plant komt van nature voorin een groot gedeelte van Azië. Het is de nationale bloem van Zuid-Korea. Dit is een van de weinige soorten Hibiscus, die in België en Nederland in de tuin kan worden geplant omdat hij winterhard is.

Het is een bladverliezende struik of kleine, houtige heester, die in het westen van Europa 2-3 m hoog kan worden. De appelgroene, 4–8 cm grote, ovale bladeren zijn drielobbig. De 5-10 cm brede bloemen verschijnen solitair in de bladoksels van de bovenste bladeren aan de jonge scheuten. Er bestaan vele cultivars van de tuinhibiscus met enkele, halfgevulde en gevulde bloemen. De bloemkleuren kunnen wit, blauw, roze, rood en paars zijn.
In zonnige zomers kan de tuinhibiscus van augustus tot oktober bloeien. Door deze regenachtige zomer bloeit hij eerder.
Manlief heeft een voorliefde voor het opkweken van hibiscus op stam en geeft die naar beleven aan liefhebbers. Ik heb er al voldoende in de tuin staan in roze en paarse variant. Het lukt met de witte versie nog niet echt, maar de aanhouder wint.
Dit is dus voor vandaag mijn keuze voor ~ Een bloemetje op woensdag ~ (je weet: ik houd stug vol...:-))

3 opmerkingen:

Klaske zei

Prachtig hé die hibiscus.. Bij onze oude woning staan ook 2 hele mooie, roze en paars, maar die kon ik vorig jaar helaas niet meenemen.

poetsie zei

Ik heb er ooit eentje gekocht bij de Aldi voor 3 gulden. Is inmiddels een schitterende grote struik geworden

Marian zei

Wauw, jij hebt en mooie collectie hibiscussen..
Ik heb er maar 1, geen plaats, ik ben meer een rozen en vasrte planten liefhebber.

Ik wilde ook volhouden met "bloemetje', maar de tijd ontbreekt me,en voordat ik er erg in heb is het al weer donderdag avond :(