dinsdag 19 augustus 2014

Perfect Darkness ~ Wieke van Keulen

Tijdens de vakantie heb ik wat bollen garen en 3 maten haaknaalden in mijn tas gestopt, lekker makkelijk mee te nemen en om te pakken als daar gelegenheid voor is.
Het haken van de Fallen Leaves sjaal naar een patroon van Wieke van Keulen is zo goed bevallen, dat voor een volgend patroon nogmaals op haar website belandde.
Omdat ik via Facebook van iemand een bol Unicat had overgenomen voor een zacht prijsje (wat een mazzel zeg!) moest het een patroon voor dit garen worden. Wieke heeft daarvoor een 'perfect' haakpatroon bedacht: de Perfect Darkness.
De shawl wordt van smal naar breed gehaakt. De volgende steken worden gebruikt: losse, ketting van lossen, keerlosse, stokje, dubbel stokje, vaste en een nop. De patronen zijn uitvoerig beschreven met veel foto's ter verduidelijking en met haakschema's erbij. Ik werk zelf het liefste met haakschema's, maar soms is het dan makkelijk om foto's te kunnen bekijken voor het juiste resultaat of de steken nog even na te lezen in de beschrijving.
Het patroon bestaat uit banen van stokjes met een nog erin en banen met filethaakwerk. Door de inventieve manier van meerderen en minderen krijg je een schuine sjaal met aan de ene zijkant mooi afgewerkte boogjes. Je kunt je bol tot bijna het einde ophaken, vind ik altijd een sport om te doen. De laatste toer wordt een toer met boogjes om de sjaal aan de korte zijkant af te werken.
De benodigdheden voor het opspannen: een flesje Eucelan, een stapel schuimrubber grote puzzelstukken, een flinke hoeveelheid spelden, wasbak met handwarm water en handdoek om in te rollen na het spoelen.
Op zorgvuldig gebreide of gehaakte werkstukken ben ik zuinig. Gelukkig hoef je wol niet zo vaak te wassen. Een keer flink luchten doet vaak al wonderen maar als je dan gaat wassen c.q. opspannen wil ik ook dat m'n gebreide sjaal of trui mooi wordt en blijft. Voor die wasbeurten wordt Eucalan geadviseerd. Eucalan is een speciaal wolwasmiddel voor fijne en delicate weefsels en (wol) mengsels. Een natuurlijk en mileuvriendelijk wasmiddel gebaseerd op lanoline. Eucalan is zuinig in gebruik: je hoeft maar een klein beetje Eucalan te gebruiken bij het wassen van je werkstuk (5 ml Eucalan op 4 liter water). Uitspoelen is niet nodig. Het is verkrijgbaar in kleine of grote flesjes en in een neutrale geur of een variant met lavendel- of jasmijngeur. Na het wassen en opspannen ruikt je werkstuk dan ook heerlijk fris.
Het opspannen was weer een hele klus, alle boogjes goed neerleggen en vastspelden en tegelijkertijd erop letten dat de banen netjes recht liggen voor het mooiste effect.
Deze bol Unicat was samengesteld uit 4 losse draden  (van roze, bleekroze, lichtgrijs naar donkergrijs) en was daarom niet zo'n dikke draad. De sjaal is daardoor ook licht en vrij dun en soepel geworden. Door de speelse vorm van de sjaal kun je hem op verschillende manieren dragen.
Het kleurverloop van de bol komt mooi tot zijn recht in deze sjaal en met de speld die ik erbij kocht, vind ik het een mooi geheel geworden.
Patroon: Perfect Darkness van Wieke van Keulen
Garen: Unicat (kleurnummer weet ik niet)
Gebruikte naald: 4 mm
Hoeveelheid: 900 meter (maar ook dat weet ik dus niet zeker)..


7 opmerkingen:

Jos van KloskaCreAtief! zei

Zo'n feest om met die unicat te haken en wat een geluk dat je die bollen over kon nemen (*jaloers haha*)

Bets zei

Wat een prachtige sjaal zeg. Hoop hem gauw in het echt te mogen bewonderen.
Jaloers dat jullie dat kunnen . gr bets

Quiltswaen zei

Wauw wat een mooie sjaal ben er jaloers op ;) ik ben niet zo 'n haakster, wat een werkstukken heb je al gemaakt in de vakantie, ik had ook zoveel in gedachten maar....het is maar bij wat quilt steekjes gebleven. Tot gauw!

Groetjes Ingeborg

Tinneshobbyworld zei

Super mooi!!!

ymme zei

Een prachtige sjaal!
groetjes

Conny zei

Wat een prachtige sjaal!

Dieneke Knikker zei

Prachtig die sjawl!
Die kleuren ook, echt heel mooi!
Als ik dat toch eens kon..

Groetjes dieneke