zaterdag 30 augustus 2014

Duitse jacobsschelp shawl

De shawl is inderdaad droog na het opspannen, hij kan dus geshowd worden.
Dit was een van de vakantieprojecten die gemaakt werd in de afgelopen vakantieweken. Op het strand aan de Oosterschelde heb ik menig toer van deze shawl, heerlijk in het zonnetje, gehaakt.
Voor de vakantie verzamel ik meestal een paar patronen die niet al te ingewikkeld zijn, print die van te voren uit en zoek daar bijpassend garen bij dat ook niet al te lastig verwerken is.
Ik had een bol Limited by Wolcafe ingepakt en koos daarbij voor het patroon van de Duitse jacobsschelp. Dit patroon is op het internet overal te vinden, tik maar "patroon Duitse jacobsschelp" in op Google en je ziet een lijst met sites waar het patroon te vinden is. Ik haak vaak alleen van een haakschema, dat vind ik makkelijker, ik print alleen die uit om te gebruiken.
Het patroon van de Duitse jacobsschelp bestaat uit bogen die vervolgens gevuld worden met stokjes (even simpel uitgelegd). Daardoor ontstaat inderdaad een soort schelppatroon dat in een regelmatig patroon voor een leuk, luchtig effect zorgt.
Het was wel even puzzelen aan het eind van de shawl of en hoeveel garen ik nodig had om een leuke afwerkrand eraan te maken en vooral: welke dan? De laatste herhalingen van het patroon heb ik tussendoor het restant van de bol gewogen om te weten te komen hoeveel gram garen een herhaling van het patroon zou gebruiken.
Aan de laatste herhaling van het patroon heb ik een extra rand stokjes en een extra rand stokje-losse gehaakt en aan die laatste toer haakte ik een rand met schulpjes.
Ik heb het zo uitgekiend dat er 3 schulpjes gehaakt zijn op 1 boog van de laatste toer. Op 1 van de foto's zie je wat ik nog overhad: slechts een paar meter. Dat vind ik een beetje een sport om dat zo uitgekiend te krijgen.
Het verloop van de kleuren uit deze bol gaat van lindegroen naar turquoise en daarna hardgroen. Ik twijfelde of ik het wel mooi zou vinden, maar het is heel erg mooi geworden. Ik houd van mooie, aparte kleurcontrasten en dat heeft deze bol zeker.
Patroon: Duitse jacobsschelp
Garen: Limited bij Wolcafe
Samenstelling: 60% katoen, 40% wol
Looplengte: 900 meter
Kleurnummer: 000078
Gebruikte naald: 4 mm haaknaald

10 opmerkingen:

Tialda zei

Wat een prachtige sjaal! Dit patroon wil ik zeker ook nog gaan maken. Wat een goede tip om de bol te wegen! Die zal ik onthouden want het was inderdaad uitvogelen hoeveel garen er nog nodig is voor de rand. Mij sjaal heb ik van dezelfde kleurbol gemaakt. Mooie kleuren!

Bets zei

Deze is wel heel erg mooi. Wat een prachtige kleuren en ik krijg zo ook zin om verder te haken. Maar deze is vast te moeilijk voor een beginneling. Als ik al die mooie dingen bij jou zie ben ik stiekem wel een beetje jaloers hoor.

Jos van KloskaCreAtief! zei

Meteen je weegtip toegepast op de sjaal die ik nu aan het maken ben, super! Mooie sjaal weer, heerlijk zo lekker in het zonnetje zitten haken!

Monique van den Berg zei

Een heel leuk patroon en heel mooi met dat garen!

Groetjes, Monique

crea oma monique zei

prachtig!!!

Creadiva zei

Super mooi ! en die kleuren !!

Groetjes
diane
CREADIVA

Corina zei

Die is mooi geworden en die kleuren schitterend. Het patroon is ook heel erg mooi.
Ga je veel plezier van hebben.

Corina

Anoniem zei

Hai Alice,

Ik heb een vraagje...Jij hebt precies uitge'meten' hoeveel je nodig had en hoe je uitkwam. Ik maak dezelfde sjaal van hetzelfde en vroeg me af hoeveel toeren je hebt gehaakt. Klopt het dat ik er 16 tel en dan de rand. Ik weet dat iedere hand anders haakt maar het is het proberen waard.
Door jou foto's ben ik hem ook gaan maken...prachtig...

Groetjes,
Barbara

Unknown zei

Per toeval kwam ik op je blog terecht, ik heb al veel over deze omslagdoek gehoord. Leuk om te zien waar het nu vandaan komt ;)

Liefs,
Stefanie

www.cutedutch.nl

Unknown zei

Hoi,

Leuk patroon he.
Ik ben ook met het patroon bezig. Nu heb ik nog nooit eerder een omslagdoek gemaakt en weet ik eigenlijk niet hoelang zoiets leuk is. Dus ik ben even nieuwsgierig hoe lang en breed deze is geworden. Ik ben namelijk met ander garen bezig, dus kan zo niet vergelijken.

Groetjes Kiki