zaterdag 6 april 2013

Brillenkokers

Gisteren hebben we op de borduurclub in Gouda brillenkokers gemaakt met de borduurmachine. Op het internet zijn veel brillenkokerpatronen te vinden in allerlei soorten, maten en met verschillende technieken.
Je vindt ze onder andere hier (klik), hier (klik) en hier (klik).
Ik heb op 3 verschillende manieren een brillenkoker gemaakt, met name de manier waarop ik de achterkant van de brillenkoker heb gemaakt verschilt per exemplaar.
De gemeleerd grijze "Art Deco" brillenkoker heeft een achterkant van 1 laag vilt, zonder verdere versteviging.
Patroon: Art Deco Eyeglass Case van A Stich A Half
Garen: Madeira Super Twist, kleur Twilight, nummer 291

Bij de tweede brillenkoker heb ik bij zowel de voorkant als de achterkant tussenvulling (fiberfill) gebruikt.
Het borduren van de satijnsteek die als laatste de beide delen aan elkaar borduurt, gaat op deze manier iets lastiger. Je moet wel goed opletten dat de satijnsteek niet naast de delen "glipt". Het is een brillenkoker geworden waarin je bril goed beschermd is, hij is superzacht aan beide kanten.
Bij het borduren van de buitenste laatste rand ontstonden er wat lussen in het borduurgaren. Vervelend en ik vind dat niet mooi, maar de lussen zijn eenvoudig weg te werken. Gebruik daarvoor een soldeerbout met een wattage van maximaal 40 Watt. Met de warme punt smelt je het garen aan elkaar, de lussen smelt je weg en tegelijkertijd kun je het scheurvlies dat nog tussen de draadjes doorkomt ook wegsmelten. De buitenrand van de brillenkoker wordt hierdoor strak afgewerkt.
Patroon: Rose Lace Eyeglass Case van A Stitch A Half
Garen: Madeira Super Twist, metallic, kleurno. 983
Bij de derde brillenkoker heb ik de achterkant verstevigd met een stevig soort vlies dat ook gebruikt wordt voor tassen. Daarvoor borduurde ik eerst de achterkant op scheurvlies dat ik als mal heb gebruikt (5 en 6)en 7)om het verstevigingsvlies op maat te kunnen knippen (1).
Bij alle brillenkokers wordt eerst de voorkant geborduurd, inclusief het sierborduursel bovenop (2,3 en 4).
(de cijfers verwijzen naar de cijfers op de foto's)
Daarna wordt vanaf de achterkant van de ring de achterkant van de brillenkoker geborduurd.
Vervolgens plaats je met tijdelijke plakspray de eerste laag stof met de goede kant naar de onderkant op de achterkant van het borduursel, vervolgens plak je de verstevigingsmal (7), daarna nogmaals stof met goede kant naar boven aan de onderkant van de ring. Nu wordt de achterkant aan elkaar vastgezet. Voordat de laatste omranding wordt geborduurd, moet je natuurlijk wel eerst de stof aan de achterkant afknippen.
Deze manier van maken voldoet ook goed, de achterkant is stevig geworden met een zachte bovenkant.
Patroon: Peacock Lace Eyeglass Case van A Stitch A Half
Garen: Softrise, kleurnummer 104 (de kleur staat linksboven op de foto)
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de tweede methode, dus zowel boven als onder met tussenvulling. Dat geeft voor een brillenkoker het meest mooie en praktische resultaat.

De foto's laten niet het goede resultaat zien, de kleuren zijn niet kleurecht, daar baal ik een beetje van. De gebruikte garen hebben een glimmertje erin en geven een heel leuk effect. Enfin, kom je naar de borduurbeurs in Sliedrecht? Alle brillenkokers en heel veel van mijn andere projecten kun je daar met de goede kleuren bekijken en en uiteraard alle vragen over stellen...

7 opmerkingen:

Corina zei

Dat zijn mooie brillenkokers geworden, vind ook de kleuren van het borduur garen heel erg mooi die je ervoor hebt gebruikt.

Corina

Jos van KloskaCreAtief! zei

elk werkstuk van jouw hand is een plaatje!

Bets zei

Ik heb ze in het echt mogen bewonderen en ze zijn erg mooi.
Jammer dat mijn machine stuk was. gr bets

simoneannemone zei

Dit zijn weer van die mooie projecten. En zo mooi uitgewerkt ook!

Saskia

Tialda zei

Dat is weer een erg leuk project geweest om uit te proberen.... Mooi gedaan.

Anoniem zei

deze zijn erg chique zo hoor dan wil je wel een bril

gr nel

poetsie zei

Wat mooi weer, ik zou ze ook mooi vinden voor mijn telefoon.