maandag 5 maart 2012

Borduurclub: dozen van afvalkarton maken

Afgelopen vrijdag hadden we weer een bijeenkomst van de borduurclub, Bets had er ook al een berichtje over geschreven. Het lijkt een opgave te zijn om voor elke keer een nieuw onderwerp te kiezen, maar dat is wonderwel eigenlijk nooit een probleem.
Dit keer hebben we van afvalkarton zelf doosjes gemaakt en met de kartonnage techniek beplakt.
Het karton dat we gebruikten is ongeveer van het formaat A4. Om enige stevigheid te krijgen, lijmden we twee "vellen" aan elkaar met boekbinderslijm. Dat geeft een mooi resultaat, vlekt niet, is relatief snel droog en goed te verwerken. Om de lijm egaal op het karton te verdelen, is het gebruik van een bakje en kleine verfroller aan te bevelen, dat werkt gewoon heel fijn.
Van het karton sneden we een onderkant, twee zijkanten, een voor- en achterkant en een deksel. De maten konden we op deze manier zelf bepalen, elke maat is mogelijk.
Vervolgens hebben we de afzonderlijke delen met schilderstape aan elkaar geplakt. Om zo min mogelijk vouwen of oneffenheden te zien na het beplakken, is het belangrijk om de delen zo glad mogelijk tegen elkaar te plakken.
Daarna kon begonnen worden met het beplakken van de doos met stof. Vooraf hadden we thuis al een borduursel op de stof gemaakt.
Als eerste beplakten we de deksel van de doos. Tussen de stof en het karton hebben we fiberfill verwerkt, dat geeft wat volume aan de bovenkant en ziet er leuk uit.
Daarna werden de zijkanten van de doos en de onderkant beplakt.
Om een scharnierend deksel te krijgen lijmden we de uiteinden van het deksel aan de binnenkant van het doosje, voordat we de binnenkant hebben afgewerkt.
Ik had gekozen voor een drietal grijs/wit geruite stofjes in verschillende formaten. Daarop borduurde ik voor de voorkant en deksel een borduusel uit de collectie van Embroidery Library: Block Party.
Bij het Kruidvat zag ik vorige week toevallig bijpassende knoopjes met een splitpen liggen, die ik voor het versieren van het doosje heb gebruikt. Ik maakte het mezelf niet echt makkelijk met de ruitjes, daarmee zie je extra goed of je het scheef hebt geplakt of niet.
Voor allerlei tips en trucs voor het beplakken van dozen, verwijs ik je graag naar deze site. Hier vind je een uitgebreide uitleg met foto's.
Als je het niet ziet zitten om zelf een doosje te snijden, dan vind je in de webshop van VHZ een uitgebreide collectie kant en klare kartonnage pakketten. Daar kochten we overigens ook de boekbinderslijm en de zilveren hoekjes waarmee we het deksel van de doosjes hebben afgewerkt.
Onderstaande de foto van alle gemaakte doosjes (op 1 na) tijdens de borduurclub, leuk resultaat he?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

wat prachtig! Bedankt voor de tips van de site, erg leuk om te maken lijkt me

Corina zei

die zijn mooi geworden ga eerdaags ff kijken op de sites.ziet er erg leuk uit om spullen in op te ruimen.

groetjes corina.

JETS-design zei

ziet er enorm mooi uit. Wat een leuk idee!

simoneannemone zei

Wat een leuke doosjes hebben jullie gemaakt.
Leuk om de verschillende stijlen te zien.

Saskia

Marpet zei

Wat leuk......!Al die verschillende doosjes.is ook een hobby van mij...heb al heel wat gedaan...maar zo gezellig met zn allen is nog leuker!
marjolein

manja zei

Leuk Alice, jullie doen steeds leuke dingen op die club, lijkt me heel gezellig.

m.vr.gr. manja

Bets zei

Oh wat leuk zo samen. Was ook erg leuk om te doen. gr bets