donderdag 16 februari 2012

De kracht van geur

Kinderen maken bij rekensommen minder fouten als er een lavendelgeur in het schoollokaal hangt. In winkels worden geuren gebruikt om klanten vast te houden.
Geurgewaarwordingen zijn van grote invloed op emoties, gevoelens en motivatie. Zo zijn de zogeheten feromone geurstoffen - en geen hormonen zoals velen denken - belangrijk voor het ontstaan van een band tussen ouder en kind.
Geuren worden opgedeeld in geurfamilies. Een geur kopen voor iemand anders is minder moeilijk als je weet wat haar/zijn favoriete geurfamilie is.
  1. Chypre: groen en fris, vaak met bergamot en parchouli;
  2. Floral: een bloemengeur met 1 bloem in de hoofdrol, of een boeket van bloemen;
  3. Floriental: een bloemige oosterse geur met in de basis hout en kruiden;
  4. Oriental: een kruidige geur vol specerijen en zoete noten, zoals vanille en tonkabonen. De basis betaat uit musk en amber;
  5. Hout: 'droge' geuren, vaak mannengeuren, op basis van diverse houtsoorten, zoals sandelhout en cederhout.
Parfum of eau de toilette?
Het verschil tussen een eau de cologne, eau de toilette, eau de parfum en parfum zit 'm in de hoeveelheid gebruikte extracten.
  • Parfum, ook wel parfumextract genoemd, bevat 15 tot 40 procent aan geurextracten. Dit is de puurste vorm, en dus ook de duurste;
  • Eau de parfum: bevat zo'n 7 tot 15 procent aan geurstoffen. Dit is de populairste geurvorm. Langhoudend, voor anderen goed te ruiken en goedkoper dan een parfum;
  • Eau de toilette: bevat ongeveer 1 tot 6 procent aan geurstoffen. Daarom beklijft een eau de toilette minder en werkt hij vooral verfrissend of ter aanvulling van een parfum;
  • Eau de cologne: wordt soms verward met eau de toilette, maar is een heel licht geurwater, de naam zegt het al, vaak met citrusnoten. Een andere benaming is eau fraiche;
  • Layering: is het gebruik van een geur, samen met bodyproducten uit dezelfde lijn, waardoor een geur een steviger basis heeft...
De afbeeldingen in dit bericht geven het al weer: mijn absolute favoriete geur is Chanel no.5.
Chanel No. 5 is een parfum dat in opdracht van de Franse modeontwerpster Gabrielle 'Coco' Chanel gecreëerd werd door parfumeur Ernest Beaux.

Volgens het verhaal zou Gabrielle Chanel op zeker moment hebben besloten dat haar modehuis ook een eigen parfum moest hebben. Ze had al de nodige naam gemaakt door de verkoop van simpele mantelpakken, soepele jurken en sportkleding. Het nieuwe parfum moest de vrouw bevrijden van toen heel gewone eenbloemige geuren en daarom vroeg Gabrielle Chanel aan Ernest Beaux een parfum te creëren, dat als een vrouw ruikt. "Een vrouw moet ruiken als een vrouw en niet als een bloem," zei ze.

Ernst Beaux ontwikkelde op basis hiervan twee reeksen van parfums – de ene was genummerd van 1 tot 5 en de andere van 20 tot 24. Zonder aarzelen koos Chanel voor het vijfde parfum. Ze bracht het op de markt in 1921, op de vijfde dag van de vijfde maand, omdat ze in het geluk van het getal 5 geloofde.En inderdaad was het een groot succes. Wereldwijd wordt er heden ten dage iedere dertig seconden een fles verkocht.

Beroemde filmsterren die openlijk hun liefde voor dit parfum verklaarden, zoals Marilyn Monroe die in een interview vertelde 's nachts slechts no.5 te dragen, droegen bij aan de mythische status en verkoop succes van dit parfum. Beroemd zijn ook de Chanel no.5 commercials met grote sterren als Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Audrey Tautou en Nicole Kidman.
No.5 is heden ten dage nog steeds 's werelds best verkochte parfum.

Wat is jullie favoriete parfum of heb je geen speciale voorkeur?

4 opmerkingen:

Corina zei

ja mijn favoriet is flower bomb vraag me niet naar het merk maar het is met bloemen maar ik hou van meerdere geuren maar die is nr 1.

groetjes Corina

Corina zei

ging niet goed want wou nog zeggen dat ik het een leuk vond om het te lezen van de geuren dus doe ik er nog een achter aan leuk verhaal om te lezen sta je vaak niet bij stil als je luchtjes koopt.

groetjes Corina

Anoniem zei

Hallo Alice ,als gewoonlijk geniet ik weer enorm van je blog deze keer over geuren .
Ik vind Channel no 5 altijd iets magie,s hebben maar op de een of andere manier klikt het niet tussen ons al vaak geprobeerd maar het is net of het op mij heel anders ruikt en het vervliegt ook heel snel op mij.
mijn faforiet is Hermes 24 Faubourg.
Groetjes Janie

Moois van mie zei

j'adore van dior.
Al wissel ik graag af, ik ben gek op parfum...