maandag 7 november 2011

Machinaal borduren op papier in de herhaling

Op verzoek van de leden van de borduurclub hebben we de bijeenkomst van afgelopen vrijdag in het teken laten staan van het borduren met de borduurmachine op papier.
Eerder schreef ik een uitgebreide handleiding met tips en trucs voor het borduren op papier. Toch krijg ik nog regelmatig vragen over het borduren op papier.
Reden om hier nog wat aanvullende informatie en foto's te plaatsen om de techniek nogmaals onder de aandacht te brengen:
  • Het succes van het borduren op papier is het gebruik van plakcharmeuse of strijkkatoen aan de achterkant van het papier of kaart die je gebruikt:
1. Vouw je papier of kaart dubbel, het gebruik van een vouwbeen of stomp voorwerp geeft een mooie vouw;
2. Knip een stukje plakcharmeuse of strijkkatoen iets kleiner dan de voorkant van de kaart die je wilt borduren;
3. Strijk met je strijkbout de plakcharmeuse of strijkkatoen aan de binnenkant van de kaart, leg bij voorkeur een stukje papier op de plakcharmeuse of strijkkatoen om krullen van de stof tegen te gaan. Zorg ervoor dat de strijkbout niet te warm staat, anders gaat het papier van de kaart omkrullen;
4. Span scheurvlies in de ring. Je kunt nu de kaart met de plakcharmeuse of strijkkatoen naar beneden, op het scheurvlies in het midden van de ring plaatsen, maar je kunt de kaart ook even fixeren met tijdelijke plakspray om verschuiven te voorkomen. Je kunt nu beginnen met borduren van het gekozen patroon.
Hieronder zie je wat voorbeelden van de kaarten die geborduurd werden op papier:

In principe kun je voor elk gewenst patroon kiezen, alleen patronen waarbij meerdere kleurlagen over elkaar geborduurd worden zijn minder geschikt. Soms komt het voor dat een patroon dat eindigt met een kordonrand uiteindelijk uit de kaart geduwd kan worden. Als je dit vooraf bekijkt in je borduursoftware, dan kun je dit voorkomen door twee lagen plakcharmeuse of strijkkatoen achter de kaart te strijken. Zorg er dan wel voor dat de lagen tegengesteld gestreken worden: 1 met de draadrichting horizontaal, de andere met de draadrichting diagonaal ten opzichte van elkaar. Ook teksten die met gemaakt zijn met kleine satijnsteken worden niet echt mooi, ik gebruik bij het afwerken van de kaarten bijpassende tekststickertjes.

Voor het afwerken van de kaarten verwijs ik je graag naar de vele websites die over dit onderwerp gemaakt zijn, daar vind je ook heel veel voorbeelden van allerlei soorten kaarten voor allerlei gelegenheden. Je vindt ze hier, hier of hier.
Bij het afwerken van bovenstaande kaart is het volgende op te merken:
1. er is hier gebruik gemaakt van twee kleuren papier, de blauwe kaart is tegelijkertijd gebruikt als afwerking voor de binnenkant van de kaart, zodat de geborduurde onder/binnenkant niet meer te zien is;
2. knip met een randschaar een sierrandje langs de kaarten, dit geeft een mooi effect;
3. de geborduurde beige kaart is met hobbylijm op de blauwe ondergrondkaart bevestigd;
4. gooi restjes niet weg, van de restantjes kun je een leuk bijpassend labeltje of naamkaartje maken.

Een van de leden van de borduurclub maakte "fiberkaarten", met de borduurmachine gemaakte kaarten die aan beide zijden van stof zijn gemaakt met als tussenvulling een dun laagje fiberfill of tussenvoering.
Op de site van Borduurmier vindt je hier een uitgebreide beschrijving met foto's hoe je deze ook kunt maken.

Als laatste hierbij nog wat foto's van de projecten die gemaakt waren en geshowd werden afgelopen vrijdag:

Geen opmerkingen: