donderdag 10 september 2015

Glas in lood borduurwerk

Ik schreef al eerder over het borduren van "glas-in-lood" patronen (klik hier) en maakte toen het borduursel met de citroenen. Deze hangt tot op heden op mijn memobord in de hobbykamer, eigenlijk wist ik niet goed wat ik ermee zou doen. Als ik het borduurtje ergens op zou maken, dan gaat het hele effect van de glas-in-lood techniek verloren.
Maar fotolijstjes van de Action brachten me op een idee. (helaas, volgens mij nu niet meer leverbaar...) Deze fotolijstje zijn eigenlijk alleen een frame waarbij in de bovenkant een gleuf is gemaakt waarin twee op elkaar liggende glasplaatjes zijn geschoven met een afbeelding ertussen. De voorbeeldfoto kun je dus vervangen met je eigen foto, afbeelding of ....borduursel!
De fotoframes zijn lastig aan te komen bij de populaire winkel, het is ook een hit onder de Silhouette Cameo hobbyisten. Maar ik wist er gelukkig nog een paar op de kop te tikken. De kleine maat helaas alleen in zwart, de grotere maat in zwart en wit.
Als voorbeeld heb ik nog een glas-in-lood borduursel gemaakt. Deze keer wordt het borduursel opgebouwd uit borduursteken en niet uit applicatiemateriaal. De steken worden dicht en minder dicht geborduurd zodat het een soort doorschijnend effect geeft.
Omdat het geen vrijstaand kant is spande ik 2 lagen organza en 1 laag dunne wateroplosbaar vlies in de ring en spande extra strak in om te zorgen dat het niet zou gaan schuiven. Voor extra fixatie nog wat spelden aan de bovenkant van de ring in het materiaal.
Ik heb het borduurtje tussen de twee dunne glasplaatjes gedaan en daarna weer terug in het frame geschoven. Het paste net, ging eigenlijk een beetje te strak naar mijn zin. Ik wilde het wateroplosbaar vlies nog tussen de organzalagen uit spoelen. Maar ik moet bekennen dat ik de glasplaatjes nu niet meer naar bovengeschoven krijg. Bij het volgende borduurtje dus nog even nadenken hoe ik dat iets anders kan doen.
Verder is het heel belangrijk om tussen alle kleurwisselingen door alle draadjes van aan- en afhechtingen netjes af te knippen. Doordat het borduurtje heel lichtjes geborduurd wordt, zie je echt alle oneffenheidjes en draadjes aan de goede kant.
Ik vind het een mooi en leuk effect geven, ga er nog een paar maken om naast elkaar neer te zetten.
Patroon: Stained Glass Floral Squares I van BFC Creations (klik)
Andere geschikte glas-in-lood patronen zijn:6 opmerkingen:

joél zei

wat onwijs mooi heb je hier een patroon van
groetjes mimi

Bets zei

Heel erg mooi

Tialda zei

Wat gaaf!

simoneannemone zei

Wat een leuk idee!

Saskia

Jos van KloskaCreAtief! zei

Prachtig, dat je zulk delicaat werk onder je machine vandaan kan halen!

Corina zei

Heel erg mooi ben een fan van glas in lood, heb alleen geen borduurmachine anders wist ik het wel.

Ben benieuwd naar de andere die je nog gaat maken.

Corina