vrijdag 18 september 2015

Trapunto

De eerste bijeenkomst van beide borduurclubs van dit seizoen zijn inmiddels weer geweest in de maand september. Hoewel we al best veel technieken uitgeprobeerd en gemaakt hebben, lukt het toch elke keer weer om iets nieuws voor de borduurclubleden te verzinnen.
Dit keer stond het borduren van trapunto patronen op het programma. Trapunto is een techniek die bij het quilten met de hand, heel bekend is en waarmee hele mooie quilts gemaakt worden. Klik hier en je ziet de mooiste voorbeelden van trapunto. 
Trapunto, afgeleid uit het italiaans, is een vorm van quilten waarbij een dikker opgevuld deel van het patroon wordt gemaakt tussen twee lagen stof. Minstens 1 van de gebruikte lagen stof is een vulmateriaal zoals fiberfill of batting. Door in het patroon onder de stof een extra laag fiberfill te plaatsen, komt het trapuntopatroon extra omhoog.
Handquiltsters maken aan de achterkant van het werk een kleine opening waardoor extra vulling onder het patroon gestopt kan worden. Met machinaal borduren gaat dit veel makkelijker. Het borduren van de extra delen lijkt op het borduren van applicaties, alleen niet met stof, maar met een extra laag fiberfill. Daarna leg je je mooie stof over het patroon en er wordt vervolgens een meandersteek rondom de verhoogde delen geborduurd en rond de verhoogde delen wordt een mooie stiklijn geplaatst om het verhoogde effect nog extra te benadrukken. Klik hier voor een filmpje met uitleg.


Ik maakte 4 blokken met deze techniek op een lichtgrijze, vrij dunne stof. De stiksteken langs de hogere delen borduurde ik met zilvergaren. Ik vond dit een mooie sjieke uitstraling geven die ik later bij het aan elkaar zetten van de blokken heb benadrukt door de satijnsteek tussen de blokken en het zilveren band om de blokken.
Op de borduurbeurs in Sliedrecht heb ik een aantal kussens van onze bank verkocht, het werd tijd om een nieuw exemplaar te maken. Voor het uitproberen van een techniek is een kussen een handig project om te maken.
Patroon: Classic Trapunto van Anita Goodesign
Gebruikt garen: donkergrijs en zilvergaren
Afmeting blok: 19,6 x 19,6 cm
Afmeting kussen: 40 x 40 cm

Kijk ook nog even naar de trapunto borduursel van de andere borduurclubleden:

1 opmerking:

Jos van KloskaCreAtief! zei

Wat heerlijk dat jullie elkaar elke keer weer weten te inspireren en dat er dan toch weer nieuwe technieken boven water komen. En jij laat ons dan weer meegenieten via je blog!