vrijdag 23 september 2016

Bloemenplaid ~Kabels haken

Deze zomer haakte ik een bloemenplaid. Dit was een van de projecten die ik mocht proefhaken voor het boek Kabels haken van Leonie Schellingerhout. Nu het boek is verschenen, kan ik de plaid hier laten zien.
Het breien van kabels is heel bekend en niemand kijkt op als je het het er over hebt, maar het haken van kabels is relatief nieuw en nog onbekend.
De losse onderdelen van de plaid bestaat uit achthoekige onderdelen, waarbij door het haken van kabels de bloempatronen ontstonden. Kabels haak je door het gebruik van reliefsteken die ervoor zorgen dat deze gehaakte steken op je werk komen te liggen en dus relief in je haakwerk geven. Door steken over te slaan en de overgeslagen steken later te haken, ontstaan dan kabelpatronen.
In het boek wordt dit stap voor stap duidelijk  uitgelegd met foto's. Bovendien is er een tweetal filmpjes opgenomen, waarin Leonie duidelijk uitlegt hoe je moet kabelhaken. Klik hier voor de betreffende filmpjes.
In het boek staat aangegeven in het patroon van de bloemenplaid dat er met Rico Essentials Alpaca Blend Chunky gehaakt wordt. Ik haakte echter niet met het aangegeven garen, maar met Scheepjes Color Crafter, kleur: Verviers. Daardoor werden de achthoekige bloemonderdelen iets kleiner. Om dus een mooie afmeting plaid te krijgen haakte ik voor deze plaid meer losse onderdelen dan in het boek staat aangegeven

  • 36 achthoeken;
  • 25 vierkanten;
  • 25 driehoeken.
De vierkanten gebruik je om de achthoeken aan elkaar te haken, de driehoeken gebruik je op de randen om de plaid af te werken.
Ik vond het een bijzonder leuk patroon om te maken, de techniek van het kabels haken is snel in de vingers te krijgen en is verrassend leuk om te doen.  
Om de plaid af te werken, naaide ik er een bijpassend leren label op.
Samenstelling: 100% acryl
Gebruikte hoeveelheid: 12 a 13 bollen van 100 gram, 300 meter per bol
Gebruikte haaknaald: 5,5 mm (let op, ik heb een vaste hand van haken, dus zelf uitproberen wat het mooiste resultaat geeft)
Leren label: handgemaakt door Wolcafe (klik hier)
p.s. wil je de plaid in het echt zien, hij is momenteel te vinden in de winkel van Wolcafe.....5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, héél mooi! Eén kleur, maar helemaal niet saai door de motiefjes!
Fijn weekend,
Sigrid

Jos van KloskaCreAtief! zei

Wat prachtig zeg, zo'n mooi effect met die kabels! Maar wel een monnikenwerk lijkt me met zoveel onderdelen.

Liz zei

Prachtig, zeg! Heel mooi effect.

Marbada zei

Hij is echt super mooi!!!

Unknown zei

Een prachtig plaid. Ik heb het boek ook gekocht, speciaal voor het plaid. Alles staat prima beschreven in het boek. Maar kon me er geen voorstelling van maken. Daarom ben ik zo blij om jou plaid te zien, nu heb ik er een beeld bij.
Bedankt en veel woonplezier met het plaid.

Tania