zondag 28 september 2014

Zelfmaaklingeriedag 2014 ~Hotfix op lingerie

Met heel veel plezier heb ik lingerie leren tekenen en naaien, heel wat setjes heb ik gemaakt (zie hier, hier en hier) en ook gedragen. Maar door de tijd heen is de aandacht hiervoor wat naar de achtergrond geraakt zonder dat ik daarvoor een speciale reden heb. Een paar maanden geleden heb ik me weer aangemeld bij het forum Zelflingeriemaken met het idee in mijn hoofd om er toch weer mee te beginnen. Ik vond het heel leuk om te doen en het wordt weer tijd om mijn inmiddels sterk geslonken voorraad aan setjes aan te vullen.
Elk jaar wordt er door de beheersters van het forum een dag georganiseerd voor alle leden om elkaar te ontmoeten, tips, trucs en ideetjes uit te wisselen, lingeriemateriaal aan te schaffen en natuurlijk elkaars creaties te bewonderen. Afgelopen zaterdag werd die dag weer georganiseerd en wat betere gelegenheid om het lingerie maken weer op te pakken. Na het aanmelden werd ik door Saskia benaderd of ik iets wilde laten zien over het gebruiken van hotfixsteentjes op lingerie.
Er waren in de ochtend 7 tafels met verschillende onderwerpen waar de dames allerlei informatie kregen over lingerie onderwerpen, o.a. werken met vliesofix, stikken van beugelband en Bets en ik lieten zien hoe je met hotfix en lingerie kunt werken.
We hadden onze hotfixapplicators, hotfixsteentjes en een stapel voorbeelden bij ons.
Bij zogenaamde hotfixsteentjes is er een speciale lijmlaag op de achterkant aangebracht. Wanneer deze wordt blootgesteld aan een temperatuur van 170 graden, gaat de lijm smelten en hecht zich vervolgens op aan het materiaal waarop het steentje wordt aangebracht. Als de lijm is afgekoeld zit deze permanent vast aan het materiaal.
Je kunt de hotfixsteentjes op allerlei materialen verwerken zoals leer, steen, stof, glas, papier, hout, de mogelijkheden zijn eindeloos. Hier (klik) vindt je allerlei tips en trucs voor het verwerken van de hotfixsteentjes op de genoemde materialen.
Er zijn heel veel verschillende soorten hotfixsteentjes: o.a. rhinestones, cabochons, parels, spiegelsteentjes, neonstenen, swarovski en nog heel veel meer.

Voor het verwerken op hotfixsteentjes op lycra of kant hebben we de volgende tips;
- zorg ervoor dat de applicator/opzetstuk de lycra niet raakt, deze smelt dan zeker en veroorzaakt lelijke plekken;
- voor het plakken van hotfixsteentjes op lycra is het handig om speciaal transferfolie te gebruiken. Je legt willekeurig steentjes op het folie en brengt deze vervolgens over naar je lycra en plakt ze daar vast met de hotfixapplicator met het platte opzetstuk. De transferfolie blijft tussen steentje en applicator zitten en zorgt er zo voor dat je de lycra niet kunt smelten (bedankt Sannalin voor deze tip!);
- bij het plakken van de steentjes gebruik ik een ronde styropor bal om de lingerie op te leggen, zo hoef ik de applicator niet op zijn kop te houden om te plakken en voorkom ik dat het steentje er weer uitvalt als de lijm al gesmolten is;
- bij het plakken van steentjes op een t-shirt of ander kledingstuk gebruik ik de paspop, ik kan dan goed zien waar ik de steentjes wil hebben;
- om vooraf te bepalen waar ik hotfixsteentjes wil plakken, gebuik ik een wateroplosbare stift en zet puntjes waar de steentjes moeten komen;
- ik vind het mooi om steentjes te kiezen in 'ton-sur-ton' of bijpassende kleuren, het effect wordt subtiel, maar geeft een extra touch aan je werkstuk. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om een knalstuk te maken met veel glitters in sprankelende kleuren, ook eens leuk om te doen voor een feestelijke gelegenheid.

Op de foto's zie je een aantal lingeriesets waarop ik hotfixteentjes heb verwerkt. Het viel niet mee om ze mooi op de foto te krijgen, maar geeft wel een indruk.

Als laatste een aantal links naar webshops die een keur aan hotfixsteentjes en hotfixmaterialen verkopen (klik op de naam en je wordt doorgelinkt):
- Glitter en Glamour;
- Hotfixonline;
- Hotfixhobby;
- Hotfixsteentjes.
En dit waren mijn aankopen van de dag, een roomwitte lycra met ingeweven rozen, bijpassend kant met fijne bloemetjes in heel licht lila en roze en een zwarte tule kant met goudbruin en taupe borduring (bedankt Bets).

8 opmerkingen:

Sannalin zei

Alice ik vond het ook een erg leuke dag en vindt het altijd weer leuk om elkaar weer te zien. Ben blij dat ik ook met mijn tip heb kunnen bedragen :)

San

Jos van KloskaCreAtief! zei

Jammer dat ik er niet bij was, jullie hebben je weer goed vermaakt lees ik!

Tialda zei

Het was weer een mooie creatieve dag zo te zien!

Tinneshobbyworld zei

Wauw zeg ... Wat een prachtige creaties. Zeker als je dit zelf kunt creëren. Petje af hoor!
Groetjes, Tinne

Anoniem zei

Dank je wel Alice dat je samen met Bets de dames wijzer hebt gemaakt in de wereld van Hotfix.

En we wachten in spanning af op je volgende setjes :-).

Ik zal je link nog een keer plaatsen op het forum bij de topics over het versieren van lingerie.

Is voor de dames zeker de moeite waard om jouw bericht nog een keer na te lezen.

Saskia

Lingerie MoLou zei

Het was een leuke presentatie die jullie gaven. Ik had al wat mooie steentjes, maar ben nu helemaal enthousiast geraakt. Dank jullie wel.

Corina zei

Het was weer erg gezellig, ik heb helaas niet bij jullie kunnen kijken daar ik zelf bezig was.
Leuk om de tips hier ook te kunnen lezen.
Ik ben benieuwd naar de setjes die je gaat maken.

Corina

poetsie zei

Ik heb helaas niet aan kunnen schuiven bij jullie omdat ik bezig was met uitleg geven over vliesofix.
Ben benieuwd wat weer gaat maken. :D