donderdag 11 september 2014

Granny square omslagdoek

De beroemde Granny Square, of het Oma vierkantje is de basis voor heel veel haakwerk. Zoals de naam al zegt is het een vierkantje, maar waarom de toevoeging "Granny" of "Oma" wordt gebruikt is niet bekend.
Sommige bronnen zeggen dat de eerste vermelding van de naam Granny Square te vinden is in een boek wat “The Weldon Company” uit Londen in 1897 heeft uitgegeven. Daarin staat een patroon van een gehaakt vierkantje. Dit patroontje werd aanbevolen voor het opmaken van restjes, maar waarschijnlijk werd het patroon al veel langer gebruikt door haaksters.                      
Wat wel zeker is, is dat wij tot op vandaag nog dankbaar gebruik maken van dit haakpatroontje. Je kunt er dan ook van alles van maken, van onderzetter tot sprei. Voor het maken van een (basis) granny square moet je drie haaksteken kennen: de losse, de halve vaste en stokjes.    Klik hier en bekijk veel, heel veel variaties van granny squares in veel, heel veel kleurige variaties. 
Een van mijn vakantiewerkjes was een omslagdoek in een eenvoudig granny patroon, heerlijk eenvoudig en haakte dus makkelijk weg. Het Ice Yarn garen, dat ik meenam op vakantie, heeft een kleurverloop dat niet veel extra nodig heeft en bovendien leende dit patroon zich prima om franjes aan te maken.  
De kleurcombinatie van ecru, beige, taupe en licht en donkergrijs doet een beetje retro aan en daar vind ik de franjes wel bij passen. Het knippen van de franjes en het aan de omslagdoek bevestigen van alle franjes was best nogal wat werk, maar was een goede keuze.
Het is een heerlijk zachte, warme omslagdoek voor de iets koudere dagen geworden die ik met veel plezier zal dragen.
Kleurnummer: fnt2-22027
Samenstelling: 100% acryl
Looplengte: 4 bollen a 100 gram, 360 meter
Gebruikte naald: 4,5 mm haaknaald
Afmeting omslagdoek 2,00 m x 1.25 m
De bijpassende pin kocht ik bij Les Soeurs Creatives.
Mocht je nu net niet die granny square hebben gevonden die je zocht bij bovenstaande link, dan kun je via deze link naar Pinterest nog even verder zoeken naar een leuk patroon voor een granny square.             

5 opmerkingen:

simoneannemone zei

Wat een mooie kleuren heeft deze shawl weer.

Jij hebt heel wat meters gehaakt in je vakantie :-).

Bets zei

Zo jij bent nog druk geweest met de vakantie . Mooi is ook deze weer. Leuke kleuren ook.

Jos van KloskaCreAtief! zei

Heerlijk zo'n project dat lekker weghaakt met die grannies! Weer een mooi exemplaar geworden.

Corina zei

Dat is weer een mooie creatie en dat in de vakantie gemaakt. Vind de kleuren ervan ook heel erg mooi.
De franjes maken het inderdaad af.
Hier ga je veel plezier van hebben.

Corina

Claartje van uden zei

Prachtige omslagdoek. Ik ben helemaal nieuw met het haken maar weet nu al zeker dat ik binnenkort ook 4 bollen ga kopen en een omslagdoek van ga maken! In de goud,gele kleur.