donderdag 26 december 2013

Spiraalajour sokken ~Unikat november 2013 Orpheus

De Unikat des Monats van Tausendschon voor de maand november viel qua kleurstelling, oranje/ecru/anthracietgrijs, bijzonder in de smaak bij dochterlief. Of ik voor haar daar een paar sokken van wilde breien en oh ja, wel een beetje rap natuurlijk.....Ach, hoe kun je als moeder daar dan geen gehoor aan geven?
Ik wilde graag weer een sok breien van teen naar boord, om voor mezelf de techniek in de vingers te houden. Nou, dat heb ik geweten....Uit het boekje "Sokken van teen tot boord" van Jo An Luijken & Marlies Hoogland, kozen we het patroontje van de spiraalajour. Dit is een gaatjespatroon dat zich herhaald over voet en been en een spiraal vormt door het gebruik van gaatjes. Deze gaatjes worden afgewisseld door rechte en averechte steken. Tot zover geen probleem, maar de hollandse hiel die ik in de sok wilde breien, normaal geen enkel probleem, wilde maar niet lukken. Op een of andere manier snap ik niet hoe het uitgelegd wordt in het boekje en lijkt de hiel echt nergens op. Na 4 keer uithalen heb ik de jojo hiel in deze sokken gebreid, om in ieder geval een paar afgebreide sokken voor de kerst te hebben.
Ook de maatvoering in het boekje heb ik keurig gevolgd, maar de voet van de eerste sok was toen ook nog eens te lang, dat werd ook nog eens een keer uithalen.
Enfin, een sokkenpaar met hindernissen is dit geworden.
Het zit me nog niet lekker, ik heb immers de hollandse hiel in de Hundred Acre Wood sokken van vorige maand gebreid. Kennelijk is de (engelse) uitleg van deze hiel in dat patroon voor mij stukken duidelijker....ik geef niet op, nog maar eens proberen dan in een volgend paar toe-up sokken!
Patroon: Spiraalajour uit Sokken van teen tot boord door Jo An Luijken en Marlies Hoogland
Garen: Unikat des Monats van Tausendschon (Orpheus)
Samenstelling: 75% scheerwol, 25% polyamide
Looplengte: 100 gram, 420 meter
Gebruikte naalden: 2,5 mm

4 opmerkingen:

Corina zei

Mooie kleur net als de sokken en het patroon wat je het gebruikt. Je dochter zal er blij mee zijn.

Corina

simoneannemone zei

Dan was het wel een patroon met hindernissen maar het resultaat is zeker de moeite waard. Wat een mooie kleurencombinatie!

Saskia

Atelier Valerie zei

Dit zijn alvast schitterende sokken
in een cool kleur!
Ik wens jou en je familie een gelukkig,
gezond en creatief 2014!
Lieve groetjes, Valerie ♥

Jos van KloskaCreAtief! zei

Het blojven kleine kunstwerkjes!