maandag 7 januari 2013

Farmer McGregor - Socktopus

Een aantal van de patronen in het boekje 17 Pairs of Socks worth Showing off  van Alice Yu (Socktopus) zijn zo ontworpen dat ze het best tot hun recht komen met rustige kleurentinten in het garen. Voor deze sokken heb ik een bol garen van Regia gekozen waarin lichtblauw gecombineerd is met ecru en een taupeachtige tint. Een perfect garen voor het vlechtpatroon dat ik koos: ...
In deze sok zit een nieuwe manier om steken te kruisen (voor mij dan) zonder gebruik te maken van een kabelnaald. Voor de linkse draai slip je eerst twee steken na elkaar op de rechternaald (1 li boven), plaats de steken terug op de linkernaald (twee tegelijk), steek nu met de rechternaald achter in de tweede steek (2 re boven) en brei deze (3 li midden). Zonder de steek af te halen brei je nu een steek recht door de eerste twee steken en laat deze nu wel afglijden (4 re midden). Op deze manier kruis je de steken naar de linkerkant.
Voor de rechtse draai brei je twee steken recht samen zonder af te laten glijden (1 li onder), vervolgens brei je de tweede steek nogmaals recht (2 midden onder) en laat nu beide steken afglijden, dit geeft een kruising naar rechts (3 re onder).
Door deze kruisingen af te wisselen in het patroon ontstond het vlechtpatroon op het been en op de voet.
Ik ben niet zo'n fan van het werken met kabelnaalden, dus dit is een heel goed alternatief. Ik ben altijd het kabelnaaldje kwijt en ga dan zitten knoeien met afgeknipte sateprikkertjes....
Op de hiel loopt het patroon van het vlechtwerk door in een 2 recht/2 averecht steek.
Voor de teen werd een bandteen gebruikt en ook daar wordt het patroon uitgewerkt naar een 2 recht/2 averecht patroon voordat de rechte steken van de teen gebreid gaan worden.
De punt van de teen, de laatste 16 steken, worden aan elkaar gemaasd. Ik moet altijd het boekje erbij pakken met de stap voor stap uitleg om weer even in te komen. Maar als ik eenmaal weer bezig ben, dan gaat het achter elkaar door.
Het dichtmazen of kitchener stitch gaat als volgt:

Zorg dat je alle steken op twee naalden houdt met de goede kanten buiten.
Het breigaren dient aan het werk op de achterste naald te hangen.
1. steek de maasnaald in de eerste steek op de voorste naald, alsof je die averecht wilt breien. Trek de draad door de steek, maar laat de steek op de naald staan;
2. steek de maasnaald in de eerste steek op de achterste naald, alsof je die recht wilt breien. Trek de draad door maar laat de steek staan;
3. steek de maasnaald in de eerste steek op de voorste naald en brei die recht. Trek de draad door en laat de steek afglijden;
4. brei de volgende steek op de eerste naald averecht en laat hem op de breinaald staan;
5. steek de maasnaald in de eerste steek op de achterste naald en brei die averecht. Laat hem van de breinaald glijden;
6. brei de volgende steek op de achterste naald recht en laat hem op de breinaald staan.
Herhaal stap 3. t/m 6 tot er op elke naald nog 1 steek staat. Brei de voorste steek recht en laat hem van de breinaald glijden. Brei de achterste steek averecht en laat hem van de breinaald glijden. Haalt to slot het draadeinde naar binnen en hecht het aan de binnenkant af.
Ik gebruik altijd de uitleg uit het boek Twee sokken tegelijk van Melissa Morgan-Oakes, maar je kunt ook een prima filmpje van deze techniek hier (klik) bekijken.
Patroon: Farmer McGregor van Alice Yu (Socktopus) uit het boekje 17 Pairs of Socks worth Showing off   Garen: Regia Cotton Galaxy:  (sorry, ik kan geen verkoper van dit garen meer vinden op het www)
Samenstelling: 41% scheerwol. 34% katoen, 25% polyamide
Naalden: 2,5 mm
Hoeveelheid: 100 gram, ongeveer 400 meter

8 opmerkingen:

Yvonne zei

Hoi Alice, wat een leuke sokken. Dragen jullie ze ook werkelijk. Elke keer denk ik dat ik ze ook wel heel leuk vind om te maken, maar ik ben altijd bang dat je ze totaal niet draagt.

Bets zei

Volgens mij loopt jou mandje met sokken over . De een nog mooier dan de ander. Petje af hoor.
gr bets

Corina zei

Dat is weer een mooi paar sokken, vind ook het patroon erg leuk. De kleur vind ik helemaal geweldig.

Corina

Tialda zei

Ooohhh! Prachtige paar sokken met geweldig mooi patroon en kleurstelling!

poetsie zei

Mooie sokken heb je weer gemaakt.

poetsie zei

Mooie sokken heb je weer gemaakt.

Gondalien zei

Je maakt idd erg mooie sokken. Ik ben ook erg benieuwd of je ze ook draagt of dat ze alleen voor thuis op de bank zijn?

Anoniem zei

Geweldige sokken, ik ga ook eens op zoek naar dat boek.