woensdag 14 december 2011

~ Een bloemetje op woensdag ~ Kerstster

Het kan bijna niet anders om rond deze dagen een bloem te kiezen die iets met Kerst te maken heeft.
Ik heb op de eettafel 2 witte kerststerren staan in roomwitte terrines, omringd door kerstballen. Hoewel deze plant ouderwets is, zie ze ze weer in allerlei varieteiten in de tuincentra en bij bloemenzaken staan.
Op de salontafel heb ik een lage bak met 3 witte kerststerretjes die versierd zijn met kerstglitters, geeft wel een grappig effect.
De kerstster of Euphorbia, zijn er met helderrode, donkerrode, zalmrode, witte en gele schutbladen (bracteeën), die stervormig gerangschikt zijn om de bloemknoppen. De eigenlijke bloemen zijn klein en geel van kleur.

De eigenlijke bloempjes aan het einde van de stengel zijn licht geel-groen, en daardoor vallen ze eigenlijk niet op. Het zijn de schutbladeren die van de kerstster een echt kerstsymbool hebben gemaakt.
Kerststerren werden voor het eerst gecultiveerd door de Azteken. De plant werd toen 'Cuetlaxochitl' genoemd en gewaardeerd door hen als symbool van zuiverheid. Azteken maakten ook karmozijnrode kleurstof van de kleurrijke bladeren. Van het melksap maakten ze een geneesmiddel tegen de koorts
De kerstster wordt ook soms Poinsettia genoemd. Rond 1800, leefde een botanicus, ene Joel Robert Poinsette (1779-1851). De plantkundige was ook nog diplomaat, en werd als eerste ambassadeur van de Verenigde Staten naar Mexico gestuurd. In 1825 verzond hij de eerste tropische kerstster naar Greenville, Zuid Carolina. Daar werd de plant vermeerderd, gekweekt en verkocht onder de naam van de ontdekker: "Poinsettia".

De kerstster is mijn keuze, op de valreep, van ~ Een bloemetje op woensdag ~.
Meer bloemen zijn te zien op de blog van Veronique: Een sneller kloppend hart.

1 opmerking:

Marian zei

ha ha, ik heb nou net geen kerstsfeerbloemetje gedaan, vond het weer eens tijd voor een roosje.
Ongelooflijk, die bloeien nog .
Maar, ik vind jou keuze ook goed gedaan, denk er ook over om nog wat kleine kerststerren te gaan halen, ondanks dat ze ouderwets gevonden worden, vind ik ze toch erg leuk...