woensdag 20 juli 2011

~ Een bloemetje op woensdag ~ Oost Indische Kers

~ Het bloemetje op woensdag ~ is dit keer De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) geworden, een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae.
De gladde, grauwgroene bladeren herinneren aan een wapenschild. Dat heeft aan de naamgeving bijgedragen, want de botanische naam Tropaeolum is afgeleid van het Latijnse woord "tropaeum", waarmee een met wapens behangen boom als een teken van de overwinning werd aangeduid.
Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun licht peperige smaak denken aan waterkers. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. De bladeren kunnen ingezouten worden en de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd.
De Oost-Indische kers trekt bladluis aan, waardoor deze plant goed ingezet kan worden om de luizen weg te houden van andere planten.
Het zaaien van van Oost-Indische kers is kinderlijk eenvoudig, ik heb op een paar plaatsen in de tuin thuis en op de camping de Oost-Indische kers gezaaid en kan nu genieten van de kleurige bloemen.
Bij Veronique van Een sneller kloppend hart kun je weer alle bloemtjes op woensdag bekijken.

1 opmerking:

Moois van mie zei

ik vind ze lekker bij salade, gewoon rauw er onder snipperen.
Bij mij krijgen ze nauwelijks bloemen echter .