donderdag 7 oktober 2010

Kreuz

Na de introductie van borduurmachines en bijbehorende software zijn de mogelijkheden en toepassingen door de jaren heen behoorlijk uitgebreid. Zeker het zelf digitaliseren en ontwerpen van patronen blijft in ontwikkeling en er worden nog steeds nieuwe technieken geintroduceerd.
Het borduren van kruissteekjes dateert al uit het jaar 850 na Chr. De prachtigste borduursels werden en worden zo gemaakt.
Vrij snel na de introductie van borduurmachines werden ook patronen voor de machine gemaakt en kwamen al snel in de software van een aantal leveranciers de mogelijkheid om zelf kruissteekpatronen te maken.
Op een of andere manier spreken deze patronen niet iedereen aan, als je immers machinaal kunt borduren met vulpatronen, waarom zou je dan kruissteekjes borduren?
De toepassingen en software om kruissteekpatronen te maken, bijvoorbeeld met Embird Cross Stitch, zijn enorm en je kunt zo gek niet bedenken of het steekje kan gedigitaliseerd en vervolgens geborduurd worden.


Ik houd wel van het maken van kruissteekpatronen en ondanks dat ik ook Embird Cross Stitch bezit, gebruik ik dat zelden of nooit.
Jaaaren geleden was Ulli Tessel de eerste die een eenvoudig kruissteekprogrammaatje ontwikkelde (voor zijn moeder) en dat gratis ter beschikking stelde aan machinaal borduursters. In het programma zitten alle basisopties om een patroontje te maken en om te zetten naar een machinaal patroon.
Na een aantal jaren succes met het programma heeft Husqvarna de rechten van het programma gekocht van Ulli Tessel en is het inmiddels opgenomen en fors uitgebreid in de Husqvarna Software 4D.
Na enig zoeken kwam ik toch op een franse site een beta versie van het originele programmaatje Kreuz van Ulli Tessel nog tegen om te downloaden. (helemaal onderaan de pagina, klik op beta.exe)

Het patroontje van de knijpers heb ik met Kreuz gemaakt en vorig jaar heb ik een aantal patronen uit een Anna voor de machine gedigitaliseerd.
Nu ben ik opnieuw aan het "kruissteken" geslagen en het eerste uitgeborduurde patroontje kan ik laten zien, moet nog wel iets van gemaakt worden. Ik ben van plan de patroontjes op de borduurbeurs in Sliedrecht op 16 april 2011 mee te nemen. Ideetjes en patronen genoeg te vinden op internet, vervelen hoeft dus nog niet...

2 opmerkingen:

simoneannemone zei

Wat een mooi verhaal heb je er weer van gemaakt. Interessant ook om de historie over borduren te lezen.
Persoonlijk vind ik de kruissteekjes ook erg mooi en je kunt er veel leuke dingen mee doen. Maar dat laat jij ook zien.

Ik zet de datum van de borduurbeurs in ieder geval vast in mijn agenda.
Lijkt me leuk om dat een keer te zien. Wie weet lukt het me om te komen.

Anoniem zei

Hallo Alice, ik heb net het kruissteekprogramma gedownload, bedankt voor de tip!! Francis