maandag 18 januari 2010

Werk in uitvoering


De afgelopen week ben ik bezig geweest met het maken van een aantal borduurprojecten.
Tijdens de inloopochtend hier hebben we (ik was samen met borduurvriendinnen) een paar leuke ideetjes gezien en kon het niet laten die thuis ook uit te proberen.
Met een badhanddoek, gastendoekje en washandje heb ik de tassen gemaakt.
De binnenkant is gemaakt van karton dat op maat is geknipt en aan elkaar geplakt met breed plakband. De plaatsing van het borduurpatroontje moet wel precies gebeuren, anders zit het niet in het midden van de handdoek en ook niet mooi op de tas. Dus eerst borduren, daarna vouw je de handdoek om de kartonnen mal heen.
Met naaigaren in de kleur van de handdoek wordt deze om de kartonnen mal vastgezet, uiteraard met grove steken om alles later makkelijk uit elkaar te kunnen halen. Het gastendoekje dient als handvat, de washand als laatste versiering. Voor het borduren van het washandje heb ik de zijnaad losgetornd en na het borduren weer dichtgenaaid. Het washandje heb ik met bijpassend cadeaulint aan het handvat vastgemaakt.
In tegengestelde kleuren heb je zo een leuke attentie voor hem en haar.
Met dank aan Borduurmier voor de leuke embossingpatroontjes Hij en Zij.

Verder heb ik een raamhanger gemaakt. Het patroon is Free Standing Lace oftewel vrijstaand kant en is geborduurd op dik wateroplosbaar vlies. Na het borduren kort uitspoelen in handwarm water zodat niet alle versteviging uit het borduursel wordt gespoeld. Als je het borduursel dan laat opdrogen blijft het stevig en zakt niet in elkaar.
Ik heb er magneetlijm (Stick-it) achter gedaan, zodat ik het borduursel op het raam kan plakken en er uiteraard ook weer gemakkelijk vanaf. Bovendien gaat het borduursel dan niet draaien of omkrullen. Lintje aan de bovenkant van de "kooi"ter versiering.
Het patroon is van Ko Design, Suncatcher Birds.
Ik heb niet precies de aangegeven kleuren gebruikt.

Als laatste een kanten kraag van Advanced Embroidery Designs, FSL Battenberg Victorian Lace Collar.
De kraag bestaat uit 6 afzonderlijke delen en zijn ook op wateroplosbaar vlies geborduurd. Het accent in de kraag is een zilverdraad.
Na het borduren heb ik de delen eerst oppervlakkig uitgespoeld en laten drogen. Daarna moet je de delen met de hand aan elkaar zetten, nogal een priegelwerkje. Door de afzonderlijke delen stevig te laten drogen, gaat het in elkaar zetten makkelijker. Daarna heb ik de kraag goed uitgespoeld, het borduurwerk voelt nu zacht en soepel aan en is klaar om op een t-shirt genaaid te worden. Daarover later meer...

4 opmerkingen:

Tina zei

Alice, die kraag is pragtig! Ek het nie geweet dat sulke mooi kant met masjienborduur gemaak kan word nie. Benieuwd om jou t-shirt te sien.

Tina

Anoniem zei

Hoi Alice,

Goed gelukt mooi he die kraag.
gr bets

poetsie zei

Wat een leuke tassen zijn dat geworden.
groetjes Diana

Anoniem zei

Prachtig je werkjes en vooral de hanger en de kraag super. Groetjes els