vrijdag 8 februari 2013

Patchwork

Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. "Patch" betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen gebruikt worden, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen.
In de 18e en 19e eeuw werd patchwork in Amerika en Europa veel toegepast. Van kleine lapjes stof kon een warme deken worden gemaakt. Hiervoor werden vooral stukken van gedragen kleding gebruikt. Patchwork is namelijk ontstaan in een tijd waarin het economisch niet zo goed ging. Vanaf de Tweede Wereldoorlog wordt patchwork echter vooral als hobby uitgeoefend. Het is een sociale bezigheid waarbij veel wordt samengewerkt en waarbij vaak patronen onderling worden uitgewisseld.
Dat laatste is zeker het geval bij de bijeenkomsten van de borduurclub: bedoeld om gezellig met elkaar te borduren, kletsen, ideeen uit te wisselen en iets met elkaar maken.
We hebben uiteraard niet "gepatched" met de hand, maar natuurlijk met de borduurmachine. Dit keer hebben we patchworkpatronen met de machine gemaakt.
We gebruikten verschillende borduurcollecties, o.a. Easy Peasy Quilt Blocks 01 en Easy Peasy Quilt Blocks 02 van The Purple Hat en Susan in the Patch van HoopSisters. Als je van dit soort patronen houdt, neem dan eens de tijd om rond te kijken op de site van HoopSisters, ze hebben de mooiste patchwork en quiltpatronen voor de borduurmachine.
Ik ben een fan van het werken met allerlei lapjes bij het borduren, ook deze techniek is een vorm van applicatie die ik reuze leuk vind om te doen en elke keer een ander resultaat geeft.
Ik koos voor een donkergrijze ondergrond en maak daarop 4 blokken van hetzelfde patroon in 4 verschillende groentinten. Twee blokken heb ik af: een mosgroene variant en een heldergroen exemplaar. De andere twee liggen geknipt klaar om te borduren. Het wordt een kussen voor op de nieuwe anthracietkleurige bank.

Er werd ook aan een aantal andere projecten gewerkt of geshowd tijdens de bijeenkomst, de onderstaande foto's geven een impressie:5 opmerkingen:

Bets zei

Het zag er dan ook weer erg mooi uit allemaal. En zoals gewoonlijk was het weer heel gezellig.Ik ben niet zo heel erg van de kleuren groen zoals je weet maar zo bij elkaar vind ik het toch heel mooi.
gr bets

Corina zei

Wat weer een leuke dingen laat je zien,ze zijn stuk voor stuk erg mooi.

corina

Emma zei

Grappig zeg,patchwork op die manier.
weer wat bijgeleerd.
En wat zien de werkjes van de borduurclub er aantrekkelijk uit.Zou zo willen aanschuiven

simoneannemone zei

Wat een leuke projecten zijn er weer gemaakt.

interessant om ook de historie van het patchworken te lezen.

Saskia

Anoniem zei

prachtige projecten, binnenkort wil ik iets van Hoopsisters maken. Wat voor versteviging/tussenvulling heb jij gebruikt? Want Battilizer is in Nederland niet te bestellen?
Hoop dat je me op weg wilt helpen,

groetjes Judtih