maandag 25 februari 2013

Lindsay sokken ~Unikat januari 2013

Ik ben een fan van de handgeverfde sokkenwol van Tausendschon, met name de zogenaamde "Wilder" zijn mijn favoriet. Deze strengen worden elke keer in andere verrassende kleurcombinaties geverfd en kunnen niet nabesteld worden, unieke, eenmalige verfcombinaties dus.


Eind vorig jaar zag ik dat je een abonnement kon nemen bij Tausendschon op de verschillende soorten handgeverfde sokkenwol. Elke maand van het jaar ontvang je een streng sokkenwol in een unieke kleurstelling. Zo heb je elke maand een verrassingspakketje in de bus, je weet niet van te voren welke kleuren je zult aantreffen als de envelop opengaat. Ik heb me laten "verleiden" voor een jaarabonnement voor de Unikat des Monats (heeft niemand moeite voor hoeven doen, ik was snel overtuigd..hihi).
Het is wel mijn bedoeling om de Unikat ook daadwerkelijk voor het einde van de betreffende maand te gebruiken in een project. Dat zou ook iets anders kunnen zijn dan sokken: handschoenen, shawl of iets dergelijk kan ook.
De Unikat van januari 2013 heette Eiszeit. De streng was lichtgroen, grijs en ecru geverfd, een prima vertaling van de gekozen naam: ijzige kleuren. Ik vond het een mooie combinatie die ik nog niet eerder ergens gezien heb.
Voor deze streng heb ik voor een sokkenpatroon gekozen van Cookie A: Lindsay.
Met name de combinatie van rechte toeren met een kantpatroon en nieuwe technieken in de hiel en teen waren de reden van mijn keuze. Bovendien zou het patroon in de kleuren heel goed tot zijn recht komen.
De boord van de sok bestaat uit een aantal toeren recht, daarna begint het kantpatroon. Over de gehele zijkant van de sok loopt een rand van tricotsteken van boven tot aan het begin van de teen door als extra accent.
De hiel wordt gebreid door middel van verkorte toeren, deze manier van hiel breien heb ik al eens eerder gedaan, maar nog niet eerder in alleen rechte steken. Het was even goed opletten, maar het is gelukt. Deze techniek wordt ook toegepast bij de teen. Die brei je ook met verkorte toeren vanaf de bovenkant van de voet naar de onderkant van de voet.
De teen wordt op deze manier een soort hoedje dat aan de bovenkant vast zit aan de bovenvoet. De onderkant wordt aan elkaar gemaasd en van het vastmaken zie je helemaal niets meer op deze manier.
Het was een ontzettend leuk patroon om te breien, afwisselend met een mooi resultaat.
Patroon: Lindsay van Cookie A, uit het boek Sock Innovation
Garen: Unikat des Monats, januari 2013
Samenstelling: 75% scheerwol (superwash), 25% polyamide
Lengte: 420 meter, 100 gram
Gebruikte naalden: 2,5 mm

7 opmerkingen:

Corina zei

Mooie wol, mooi patroon dus ook hele mooie sokken. Snap dat je je elke maand laat verassen het is heel erg mooi. Knap hoor doe het je niet na sokken breien.

Corina

Dreamstuff zei

Schitterende sokken! Supermooi gemaakt!

Unknown zei

Prachtige sokken! Ik vind het patroon super in deze kleuren, hoewel het mij niet echt aansprak in het boek.

Atelier Valerie zei

Woouuuuw, die zijn schitterend!
Een heel mooi patroon heb je gebruikt!
Nog een fijne week, liefs Valerie ♥

Anoniem zei

Mooi garen en prachtige sokken.

Dar zei

I love your socks -- both the pattern and the color. The knitting technique sounded complicated to me, since I'm just a beginning knitter. Have not mastered socks yet, but I love wearing wool socks. My feet are always cold!
Thanks for sharing.

P11otter zei

Wat een prachtige sokken brei jij. Ben jaloers op jou sokken la. Dat abonnement is ook wel een stimulans om er elke maand een paar te breien. Leuk blog!