woensdag 27 februari 2013

Drukte

Ik las dit stuk een paar dagen geleden als column in een damesblad. Ik vond het een treffend stukje, heb het uitgescheurd en bewaard en vind het de moeite waard om als overdenking hier te plaatsen:
Het is makkelijker om op je vrije middag je tuinmeubilair in de lak te zetten, van internetprovider te wisselen, een tailleknoop onzichtbaar aan de binnenkant van een wollen mantel te naaien en een pate te bereiden van een zelf afgeschoten eend dan om een kwartiertje op de bank te gaan zitten niksen. Niks doen vraagt meer dan actief zijn. We zijn zo geprogrammeerd dat wel elke minuut van de dag nuttig willen besteden.
Zelfs de vrije tijd en de vakanties ontkomen niet aan de dictatuur van onze to do-lijsten. Filosofen zeggen wel eens dat omdat God in ons leven een beetje naar de achtergrond is geschoven, we de drukte gebruiken als nieuwe zingeving in het bestaan. Zolang we het maar heel druk hebben, voelen we ons de moeite waard. Opvallend is dat mensen op de momenten die hen in potentie eventjes van hun verplichtingen verlossen, de tijd toch nog zo efficient mogelijk willen besteden.
Hoe vaak hoor je collega's tegenwoordig niet zeggen: "Daar ga ik in de bus naar huis over nadenken."Of: "Ik zit zaterdagochtend een uur in de verf bij de kapper, dan zet ik daarover het een en ander op papier."Terwijl juist die stille momenten, waarop je een beetje gedachteloos voor je uit tuurt, zo heilzaam zijn voor lichaam en geest. Terwijl jij met je voeten op de bank ligt, of je neus tegen de beslagen ruiten van de bus duwt om naar de polder te kijken, worden er schadelijke stresshormonen afgebroken, en mindert de sneltrein in het hoofd vaart. Dat is goed voor je probleemoplossend vermogen, je creativiteit, en je humeur in zijn geheel. Met even niksen ben je dus eigenlijk heel nuttig bezig....
( Annemiek Leclaire, Margriet)

3 opmerkingen:

Neeltje zei

Ik kan het niet meer met je eens zijn. Niets doen is erg moeilijk in deze drukke tijd. Je zou bijna zeggen dat we het verleerd zijn. Maar als je het weer eens hebt gedaan, denk ik altijd: dat moet ik vaker doen!

Neeltje

Tialda zei

Zo herkenbaar! Ik kan ook zo slecht niksen....
Terwijl dat juist zo heilzaam kan zijn!
Maar er zitten veel te weinig uren in de dag!

poetsie zei

Wat een mooi stukje, ik probeer het ook wel eens, het is best lekker om gewoon niks te hoeven doen.