dinsdag 26 juli 2011

Hondeweer tijdens hondsdagen?

Op verzoek van dochterlief blijven we dit jaar in eigen land op onze "eigen" camping. Daar heeft ze veel vriendinnetjes, is ze een fervent deelneemster aan de activiteiten van het recreatieteam en het allerbelangrijkste: heeft ze het erg naar haar zin. Manlief en ik hadden eigenlijk Italie in ons hoofd, maar wat doe je als ouderpaar als je zo'n dringend verzoek krijgt..??
Wij zijn gezwicht, maar na een paar dagen kwakkelweer kijken we elkaar soms wat bedenkelijk aan...wat beter weer is echt wel heel welkom!
Mijn vader citeerde een oude wijsheid: Als het met IJsheiligen kwakkelweer is, dan is het hetzelfde weer tijdens de Hondsdagen. Nou, dat is lekker, die duren nog een paar weken!
De dagen van omstreeks 20 juli tot rond 20 augustus worden de Hondsdagen genoemd. Traditioneel worden de Hondsdagen de warmste periode van het jaar beschouwd. Maar juist in deze periode hebben we ook veel Regenheiligen. Het is in ieder geval de periode met de hoogste luchtvochtigheid van het jaar. Juist die vochtigheid speelt in de zomer een belangrijke rol in het ontstaan van buien. Vrijwel iedere bui in de Hondsdagen kan veel regen geven...
De Maas
Weerbedrijf MeteoVista, dat onder meer de website Weeronline.nl beheert, voorspelt dat augustus een stuk droger zal uitpakken dan in 2010.
En MeteoVista, dat mogen we wel serieus nemen. In februari deed het weerbedrijf al de voorspelling dat het droog zou blijven tot ver in juni. Er werd wat lacherig over gedaan, zo'n voorspelling voor enkele maanden, maar ze kregen gelijk.
Ik houd me dus maar vast aan de seizoensvoorspelling voor de augustus 2011:
Vorig jaar viel in de maand augustus bijna 3 keer de maandgemiddelde neerslag. Alhoewel de buienactiviteit ook deze zomer naar het einde zal toenemen, gaan de modellen ervan uit dat de augustushemel dit jaar iets minder vaak zal openscheuren.
Hoop je mee?

2 opmerkingen:

simoneannemone zei

Laten we hopen dat ze gelijk hebben en dat augustus een heel stuk droger en warmer zal worden dan juli!

Fijne vakantie!

Anoniem zei

Hoi Alice,

Natuurlijk hoop ik ook op mooi weer in augustus . Kunnen we eindelijk van ons nieuwe tuinset genieten. En ik heb nog heel wat haakwerk te toen dus mooi weer graag.
gr bets