woensdag 6 juli 2016

Postmap geborduurd en kartonnage

Met de zomerstop van de borduurclubs heb ik nu tijd om projecten af te maken waar ik niet aan toe ben gekomen. Afgelopen week maakte ik een notitieboek in A5 formaat en een postmap in A4 formaat af.
Kartonnage is een bekend begrip binnen het boekbonden. Kartonnage is het ontwerpen en maken van dozen, mappen en boeken van karton, papier en textiel. Kartonnage is leuk voor mensen die graag spulletjes in unieke zelfgemaakte dozen en mappen willen opbergen. Het is weggeleg voor iedereen die een beetje handig is en nauwkeurig werkt. Je maakt bovendien iets waar je je eigen creativiteit in kwijt kunt.
Om aan de slag te gaan met kartonnage heb je de volgende materialen en gereedschap nodig, onderaan dit bericht staan de links naar de gebruikte materialen:
- Karton: karton (of grijsbord) is de basis voor alle kartonnageproducten. Het karton wordt in de meeste gevallen volledig bekleed met stof en/of papier. Karton of grijsbord is verkrijgbaar in diverse diktes (bijv. 1,5- 1,8 - 2 en 3 mm).
Je kunt ook kant en klare kartonnage pakketten kopen, daarin zit het grijsbord op de maten van wat je gaat maken al kant en klaar bij elkaar. Hier (klik) kun je een uitgebreide collectie aan kant en klare kartonnage pakketten bestellen. 
- Lijm: voor kartonnage gebruik je een PVA-lijm (PolyVinylAcetaat). Deze lijm is goed te verdunnen met water en droogt transparant, maar meestal wel glanzend op. In plaats van speciaal boekbinderslijm kun je ook (verdunde) houtlijm gebruiken. Pas echter met beide lijmsoorten wel goed op dat je niet teveel gebruikt, anders krijg je vlekken zoals ik op de kleine schrijfmap met de veer had.
- Lijm, kwast en klein verfbakje: doe lijm in een lijmbakje en leng de lijm iets aan met wat water om de lijm dunner en beter toepasbaar te maken. Gebruik vervolgens de lijmroller voor het inlijmen van grotere oppervlakten en de kwast voor kleinere stukjes;
- Oude tijdschriften: leg deze onder de delen die worden ingelijmd. Elke keer als je klaar bent met het inlijmen van een los onderdeel sla je de pagina om en begin je weer op een schone pagina zoat je geen lijm op je werk krijgt.
Voor het A5 notitieblok koos ik voor een patroon van een pauwenveer, maar gebruikte ik kleuren die bij de stof  pasten. Het was de bedoeling om een patroon met velvet- of fluweeleffect te maken, maar ik koos het verkeerde bestand. Dit is dus geen patroon waarbij ik de bovenste steken kon doorsnijden. Dat moet dan nog maar eens een keer in een ander project.
Bij het lijmen van de losse onderdelen kreeg ik door iets te veel lijmgebruik een lelijke vlek aan de voorkant die ik er niet meer uitkreeg. Ik heb er maar een leuk knoopje met speciale tekst bovenop geplakt, zo zie je er niets meer van.
Het A4 notitieboek wilde ik in postsfeer maken. Als eerste heb ik de losse onderdelen geborduurd. De patronen zijn van de Husqvarna kaart no. Vintage Postcard. Het zijn borduurpatronen met een vintage uitstraling en zijn van briefkaarten en postzegels. Ik borduurde deze in 1 kleur een middengrijze tint met licht glanzend effect.
Na het in elkaar zetten van de losse onderdelen heb ik de postmap bestempeld met bijpassende clearstamps, ook in postthema.
Als finishing touch nog twee charms van een briefkaart en postzegel met hobbylijm bevestigd en bijpassende hoekjes ter decoratie en bescherming vastgemaakt.
Gebruikte borduurpatronen
- Embroidery Connection: Velvet Feathers (klik hier)
- Husqvarna no.270 Vintage Postcard (klik hier)
Kartonnage pakketten:
A4 notitieboek (klik hier)
- A5 notitieboek (klik hier)
Overige materialen:
- Knoopje met tekst: "Mag ik dan bij jou" (klik hier)
- 4 hoekjes per notitieboek/map (klik hier);
- Boekbinderslijm (klik hier);
- Eline's Huis Clear Stamps Airmail (klik hier);
- Marianne Designs: Clear Stamp Journey (klik hier)
- Stazon inkt, kleur Midnight Blue (klik hier).




1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk geworden, ook de kleuren zijn mooi!
Het is juist de kunst om een oneffenheidje weg te werken. Dan is het net alsof het zo hoort.

Komen de letters van het tijdschrift niet op je werkstuk te staan?
Ik werk altijd op een oude placemat. Die doe ik tussendoor even afnemen met een vochtig doekje.

Groetjes Thea♥