vrijdag 29 april 2016

Frida's Flowers ~ CAL 2016 ~ week 1 en 2

De deken van de CAL 2016 "Tides of Change" is inmiddels afgehaakt. In een volgend bericht laat ik daarvan het eindresultaat zien, het lukt met dit weer niet goed om mooie foto's te maken.
Omdat deze deken eigenlijk redelijk snel af was, begon het te kriebelen om aan een van de andere CAL's die starten, mee te doen.
Mijn keus viel op de Frida's Flowers CAL. Deze deken is ontworpen door Jane Crowfoot en is geinspireerd op het werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. De traditionele manier van kleden, geinspireerd op originele klederdrachten, was de basis van de kleurenkeuze voor de originele deken. Jane Crowfoot omschrijft het als volgt:
De deken bestaat uit losse hexagonnen (zeskantige lapjes) met allelei verschillende bloemen erop gehaakt. De deken is bedoeld voor gevorderde haak(st)ers, een uitdaging dus om te maken.
Ik koos voor Scheepjes Color Crafter, een 100% acryl garen, bijzonder fijn om mee te haken. Inmiddels zijn er 30 nieuwe kleuren toegevoegd aan de 63 kleuren die er al waren, genoeg om uit te kiezen dus.
De CAL is gestart op 5 april jl. en elke twee weken komt er een nieuw deel van het patroon online. Inmiddels zijn de eerste twee patronen beschikbaar en heb ik de eerste 8 hexagonnen en 8 halve hexagonnen gehaakt. De eerste twee bloemen zijn om op te warmen: kleine bloemen die relatief eenvoudig te haken waren. Maar op deze manier wordt je al wel eigen met de manier waarop de hexagonnen gehaakt worden en hoe de opbouw van de patronen is gemaakt.
Ik heb als basis gekozen voor de combinatie van grijs, anthraciet en zwart. Daarop komen dan de bloemen in creme, ivoor en gele tinten en de blaadjes maak ik dan in een enkele groentint. Ik denk dat de bloemen dan op de sobere achtergrond eruit gaan knallen en een verrassend effect gaat geven.
Het eerste motief is recht toe recht aan met een kleine cosmo bloem in het midden van een simpel stokjes motief. De eerste hexagon kan dan vervolgens gebruikt worden om de maten van de volgende hexagonnen mee te controleren. Om de hexagonnen uiteindelijk aan elkaar te haken, is het van groot belang dat alle hexagonnen dezelfde maat hebben en vooral dat de buitenste toer hetzelfde aantal steken heeft.
De tweede hexagon is ook redelijk eenvoudig qua opbouw met een dahlia in het midden. De dahlia wordt gehaakt met de popcornsteek en geeft de gevuldheid van de gelaagde robuuste bloem van een dahlia uitstekend weer.
Bovenstaand wordt het uiteindelijke schema van de deken, ik ben er nog niet uit of ik het bij deze grootte en dit patroon voor de deken laat of dat ik zelf een eigen arrangement met meer hexagonnen bedenk.
Mocht je ook aan de Frida's Flower CAL willen meedoen, hieronder vindt je alle informatie:


p.s de gekleurde foto's zijn van het originele ontwerp. De hexagonnen in grijs met wit en geel/groen zijn van mijn hand.

2 opmerkingen:

Bets zei

Dat ziet er super mooi uit en ben heel benieuwd naar het eindresultaat . Mooie kleuren ook weer .

Jos van KloskaCreAtief! zei

Ziet er veelbelovend uit!
Je gaat wel een heel andere kant op met de kleuren, maar dat is het leuke van die CALs, zoveel inspiratie.