zondag 28 juli 2013

Chain Rib sokken


Dit keer, met het warme weer, een paar sokken gebreid met "zomer"garen: een mengeling van wol, katoen en polyamide. Veel luchtiger dan de andere garens die voornamelijk uit wol bestaan.
De handgeverfde streng kwam weer bij Tausendschon vandaan en heeft een combinatie van ecru, zwart en rood. Vandaar waarschijnlijk de naam Kujaku, die lijkt me een verwijzing naar Japan of koikarpers. Het garen is door de samenstelling enigszins gemeleerd en dat effect wilde ik graag behouden met een eenvoudig patroontje voor de sok.
Het patroon koos ik uit het boek Sensational Knitted Socks van Charlene Schurch. In dit boek staan patronen gegroepeerd op het aantal steken dat voor een patroon gebruikt kan worden, bijvoorbeeld 4 steken, 6 steken, 12 steken etc. Door het herhalen van het patroon kun je ze gebruiken voor sokken of andere breiprojecten. Ik vind het een leuk boek waarin bijzondere, eenvoudige, moeilijke of grappige patronen staan opgenomen.
Dit keer koos ik voor een Chained Rib patroon. Een herhaling van 6 steken in afwisselend recht en averecht waardoor inderdaad een soort kettingsteek ontstaat die zich over het been en de voet herhaald. Voor de hiel breide ik aan weerskanten weer 3 steken in ribbelpatroon, dus de laatste en eerste 3 steken van de hielflap, recht breien zowel aan de goede als aan de verkeerde kant. Bij het opnemen van de steken voor de voet krijg je dan geen gaatjes en ontstaat er een hele mooi overgang.
De kleuren van het garen geven een mooi effect over de gehele sok heen en verschillend over de gehele sok heen.
Patroon: Chained Rib uit Sensational Knitted Socks van Charlene Schurch
Garen: Kujaku van Tausendschon
Samenstelling: 44% scheerwol, 42% katoen, 14% polyamide
Gewicht: 100 gram
Looplengte: 420 meter
Naalden: 2,5 mm
Op de achtergrond  van de sokfoto's zie je de bollen van de Annabelle hortensia. Ze zijn enorm groot, ik heb mijn hand er even bijgehouden. Ze hebben met de afgelopen heftige regenbuien wel een tik gekregen, ze hangen nu treurig naar beneden te hangen ondanks dat ze wel waren opgebonden.

4 opmerkingen:

Corina zei

Dat zijn mooie sokken geworden, lijkt inderdaad een beetje op de kleur van de koi karper.

Zonde hé dat ze nu zo moeten lijden van de regen. Het zijn inderdaad hele grote bloemen. Ik heb nog maar een kleintje staan volgend jaar dan zal ie wel weer iets groter zijn.

Corina

Marian zei

Mijn man is jaloers...die houdt zo van eigen gebreide sokken, en toen mijn moeder nog leefde, breide die sokken voor hem....
Kon jij breien met dit warme weer? had je geen zweethanden?
En Annabelle's zijn zo moeilijk overeind te houden, dat is het grote nadeel van deze hortensia...

Bets zei

Ook deze sokken zijn weer super.
Het blijft voor mij algebra.

En je bent niet de enige met het probleem van de Annabelle's want ook mijn buurvrouw hoorde ik al klagen dat ze hangen.

gr Bets

Dreamstuff zei

Mooi, en schitterend gemaakt. En weer wat geleerd, ik wist niet dat er speciale sokkenwol voor zomerse sokken bestaat. Nu wel ; )