zondag 13 mei 2012

Badges maken

Soms heb je van die dingen waarop je niet of heel moeilijk iets kunt borduren, bijvoorbeeld een pet, een rugzak, etui enzovoort. De oplossing is het maken van een badge die je er later op kunt strijken. Een opstrijkbare badge die niet meer loslaat maak je met thermoapplique.
Thermoapplique is een folie waarmee je heel goed opstrijkbare badge/emblemen mee kunt maken.
Afgelopen vrijdag hebben we op de borduurclub badges gemaakt met thermoapplique.
Hier (klik) vind je een uitgebreide uitleg met foto's hoe je thermoapplique kunt gebruiken en hier (klik) een nog uitgebreidere handleiding met heel veel tips.
Uit deze handleiding hebben we de folie verwerkt volgens "methode 2", de zuinige methode. 
Als je de thermoapplique inspant in de ring, heb je relatief veel materiaalverlies. Daarom hebben wij de badge losstaand geborduurd, de thermoapplique daarna op de achterkant gestreken en pas daarna de badge uitgeknipt uit het vilt of stof die je hebt gebruikt. Op deze manier heb je relatief weinig verlies van de thermoapplique en wordt het materiaal helemaal tot aan de rand van de badge gestreken. Wil je een extra laagje op de badge strijken omdat je de badge op moeilijk materiaal wilt strijken, dan kan dit heel goed.
Voor het strijken leg je de badge op zijn kop op de strijkplank, leg daarop de thermoapplique (iets groter dan de uiteindelijke badge moet worden). De thermoapplique heeft een papieren achterkant die je verwijderd voordat je het gaat verwerken, deze papieren beschermlaag gebruik je om de thermoapplique aan de achterkant van je badge te strijken. Leg het papier met de glimmende kant bovenop de thermoapplique en strijk met een warme bout de thermoapplique aan de badge.
Goed laten afkoelen voordat je de papieren beschermlaag verwijderd, anders trek je de thermoapplique weer van de randen af. Nu kun je de badge overal opstrijken waar je wilt en je kunt die er dan echt niet meer afkrijgen: muurvast!!
Op de foto's zie je de badges die tijdens de borduurclub door de dames werden gemaakt, leuk he?

6 opmerkingen:

Corina zei

Die zijn heel erg leuk geworden en ook weer de nodig tips dank je wel daarvoor.

Bets zei

Het was ook weer erg gezellig en heel leerzaam gr bets.

simoneannemone zei

Wat een leuke badges hebben jullie gemaakt!

En zoals altijd weer een duidelijke uitleg van jou!

Saskia

poetsie zei

Dat ziet er weer professioneel uit. Lijkt me heel leuk om dat allemaal zelf te kunnen maken. Bedankt voor de uitleg.:D

JETS-design zei

bedankt voor de uitleg!!! weet ik ook hoe dat werkt. ga op zoek naar het spul

Elfi zei

Mooie badges zijn dat. En een goede uitleg erbij, helemaal super.
Bedankt!

Groetjes, Roelfina