zondag 6 maart 2011

Richelieu of cutwork met de borduurmachine

Richelieu of cutwork is een witborduurtechniek (borduurwerk in 1 kleur) die vrijwel niet meer wordt uitgevoerd. Zo'n eeuw geleden was het erg populair en versierde men er linnengoed en kleding mee. Als de techniek goed wordt uitgevoerd, is richelieu sterk en goed wasbaar. Vroeger werd er altijd op wit of ecru linnen of katoen gewerkt, maar er kan ook heel goed een gekleurde stof gebruikt worden.
Voor het borduren van de patronen wordt bij voorkeur polyester of katoen borduurgaren gebruikt. Rayon borduurgaren glimt wel erg mooi, maar is niet sterk genoeg voor richelieu borduurwerk. De meest kwetsbare stukjes in het borduurwerk zijn de bruggetjes. Op de spoel gebruik je hetzelfde garen als de bovendraad, op deze manier wordt de spoeldraad niet zichtbaar aan de bovenkant wanneer het werk draait.
Het patroon wordt met 1 kleur borduurgaren geborduurd, ook al staan er in het patroon meerdere kleuren aangegeven. De eerste "kleur" is de hulpdraad voor het uitsnijden van de stof (waar de openingen in het patroon komen). De tweede en derde "kleur" zijn hulpdraden om de omlijningen te verstevigen en om de vierde "kleur"de satijnsteek een goede basis te geven.
Een uitleg met foto's van het maken van richelieu of cutwork vind je hier en hier.
Patronen voor richelieu of cutwork voor de borduurmachine zijn er legio: hier, hier, hier en hier.


De borduurclub van afgelopen vrijdag stond in het teken van het maken van richelieu of cutwork patronen.
We begonnen met uitleg over cutwork borduren met behulp van Embird en daarna zijn we aan de slag gegaan met de machines, op de foto boven zie je de machines druk aan het werk. 

En geniet ook nog even van een aantal van de gemaakte prachtige projecten die weer geshowd werden:

4 opmerkingen:

poetsie zei

Mooi om te zien, dat oude technieken weer opgehaald worden. Ik ben toch zo benieuwd naar jullie workshop.

- zei

What gorgeous work!

Marian zei

Wat geweldig, dat dat een machine nu kan doen.

Bij de ENSAID, leerjaar': alle handwerken, moest ik dat met de hand doen. Ppffff
Maar ik vind het wel een van de mooiste borduurtechnieken..

Moois van mie zei

weer wat bijgeleerd sé !