vrijdag 8 juni 2018

Aspergemenu bij de kookclub

Het is lente, de aspergetijd is aangebroken en asperges stonden dus heel prominent op het menu van de kookclub van afgelopen dinsdag. Asperges in het voorgerecht, bij het hoofdgerecht en zelfs in het nagerecht.... heel verrassend! 
Witte asperges hebben lovende bijnamen, zoals het witte goud en de Koningin der Groente en worden vaak aangeduid als nationale trots. De sappige stengels horen bij ons culinair erfgoed en daarom is een beetje extra kennis zeker geen overbodige luxe. Met deze feitjes maak je indruk tijdens een voorjaarsdiner.


  • De wetenschappelijke naam voor de groente is asparagus officinalis, wat ‘asperge uit de medicijnkamer van het klooster’ betekent: van oudsher wordt de plant als geneeskrachtig beschouwd.
  • Asperges bezitten het aminozuur asparagine. Hierdoor werken ze vochtafdrijvend en bloedreinigend. Ook ijzer is vol vertegenwoordigd in de asperge!
  • De klasse en de kwaliteit van de asperge wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de asperge. Ze worden als klasse AA beoordeeld indien ze tussen de 20 en 28 millimeter zijn. De asperge moet hiernaast gaaf en recht zijn en mag geen bruine plekken hebben.
  • De langste asperge ooit gemeten was 3,11 meter (!) lang.
  • Asperges kunnen bij warm weer met gemak 10 centimeter per dag groeien.
  • Natuurlijk weet je al dat asperges onder de grond groeien.  De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren. De stengels zijn witte asperges. Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken. Als de stengels boven de grond groeien, verkleuren ze onder invloed van de zon naar groene of paarse asperges.
  • Je kunt testen of asperges vers zijn. Dit doe je door ze langs elkaar te wrijven, als ze een piepend geluid maken weet je dat je goed zit.
  • De asperge is al 5000 jaar bekend als groente. Er zijn sporen van aspergeconsumptie gevonden in een piramide in Egypte, gebouwd rond 2750 voor Christus. Ook in het Romeinse Rijk werd genoten van deze groente. Via de Arabieren kwam de teelt in West-Europa terecht. In Nederland verbouwen we ‘pas’ een eeuw asperges.
  • Nederland heeft ruim 700 aspergetelers. De meeste aspergebedrijven bevinden zich in zuidoost Nederland: Noord-Brabant en Noord- en Midden-Limburg. Hoewel de eerste teelt in de buurt van Bergen op Zoom en de duingebieden plaatsvond, is na de Tweede Wereldoorlog het zwaartepunt verplaatst, vanwege de geschikte grond en goedkope arbeid in Brabant en Limburg. 
  • Ongeveer de helft van de mensen heeft last van een aparte urinegeur die vrijkomt na het eten van asperges, een soort zwavelachtige geur. De sterke geur komt door de manier waarop je lichaam het stofje asparagusinezuur verteert, dit zuur wordt omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Overigens kan niet iedereen deze geur waarnemen. Om het te kunnen ruiken is er een receptor in de neus nodig waarvan de aanwezigheid erfelijk bepaald is.
Genoeg gekletst.... dit was het menu (klik op het gerecht voor het recept), de foto's van de gemaakte recepten zie je in het bericht:





Onnodig om te zeggen dat het erg lekker en gezellig was 😊



1 opmerking:

Crea-roosje zei

leuk op zo'n kookclub,
het ziet er allemaal lekker uit,
en een toetje ermee zou je nooit bedenken.
groetjes Esther