woensdag 17 februari 2016

Mug rugs

De letterlijke vertaling van het Engelse woord mug rug is "bekermatje". Deze uitleg is voor de hand liggend als je in de USA woont, maar in de rest van de wereld is mug rug een begrip dat niet erg bekend is. Zou je een Nederlander of Engelsman vragen waar een mug rug voor bedoeld is, dan krijg je waarschijnlijk het antwoord dat het een onderzetter is. Maar, een mug rug verschilt echter wezenlijk van een onderzetter.
Op een onderzetter zet je je kopje of glas, maar op een mug rug kun je naast je kopje of glas ook je cake, koekje en lepeltje kwijt. Een mug rug is een miniquiltje dat varieert in grootte tussen de 10x17,5 centimeter en de 25x20 centimeter. Juist door de grootte van de mug rug kun je verschillende technieken en details in de mug rugs aanbrengen.
Als zoekt bij Google afbeeldingen (klik hier) of Pinterest (klik hier) op mug rugs, krijg je een enorme hoeveelheid foto's en patronen van mug rugs te zien. Wat een verscheidenheid aan verschillende afbeeldingen en thema's kun je uit kiezen voor het maken van een mug rug...
Natuurlijk kun je mug rugs inmiddels ook met de borduurmachine maken en dat is wat we de afgelopen twee bijeenkomsten met de borduurclub ook met elkaar gedaan hebben. 


Tijdens de verbouwing in huis is er niets van borduren uit mijn handen gekomen. Dat kwam niet alleen door al het gedoe met en rondom het verbouwen, maar ook omdat mijn machine even "in onderhoud" was. Mijn trouwe maatje moest even een nieuw spoelhuisje en een zogenaamde borduurvinger geinstalleerd krijgen.....oeps, ging niet helemaal goed toen ik dacht "even" een borduurtje af te maken.....Maar hij is weer helemaal in orde, hij kan er weer tegenaan. 
Ik koos voor de patronen van Amelie Designs: Backyard Buddies en maakte een drietal mug rugs met een vosje, wasbeertje en natuurlijk met een uiltje. 
Bij deze patronen hoort een uitgebreide werkinstructie met veel foto's die zeer goed te volgen zijn. De patronen beginnen aan de rechterkant van de mug rug met verschillende stofjes die met de crazy quiltmethode worden vastgezet. Daarna wordt op het linkerdeel van de mug rug in applicatietechniek het bijpassende diertje geborduurd. Bij veel mug rug patronen wordt gebruik gemaakt van dunne fiberfill of tussenvoering om de mug rug wat stevigheid en volume te geven. Gebruik daarvoor niet een te dikke versie, anders blijft je kopje, mok of glas niet stevig staan. 
Op de foto's hieronder zie je wat er zoal gemaakt werd tijdens de borduurclubs. Het blijft leuk om te zien hoeveel verschillende varianten van 1 onderwerp onder de borduurmachines verschijnen en wat de keuze van stofjes en kleuren steeds weer een andere resultaat geeft.
 
 
 
Je kunt borduurpatronen voor mug rugs onder andere vinden op de volgende sites:

2 opmerkingen:

Tinneshobbyworld zei

Prachtig gedaan!!!! Wou dat ik dit kon :-))
Ben even op de andere sites gaan neuzen en wauw, wat een prachtige creaties!

Lieve groetjes, Tinne

Anoniem zei

mooie mugrugs, bedankt voor de links