donderdag 27 november 2014

Vilten brei- en haaktas

Tijdens een van de bijeenkomsten van de borduurclub had een van de dames een hele leuke tas bij zich. De ronde vorm van de tas is apart en enigszins "gedraaid" en heeft een lange rits om te sluiten en kan daardoor ook helemaal uit elkaar geritst worden.
Vriendin Bets heeft haar versie van de tas in een berichtje laten zien (klik), mijn versie van de tas heb ik vorige week afgemaakt.
Aan de hand van een aantal foto's zal ik het maken en borduren van de tas stap-voor-stap laten zien. De cijfers onder de foto's corresponderen uiteraard weer met de rode cijfers in de linkerbovenhoek op de foto's. Door op de foto's te klikken worden deze groter weergegeven, zo kun je alles beter bekijken:
  1. Het patroon heb ik overgenomen op dikke scheurvlies, makkelijk om te gebruiken en bewaren;
  2. Ik kocht twee kleuren tas vilt, dit is een iets dikkere versie dan hobbyvilt, je hebt ongeveer 50 centimeter per tas nodig. Het zou ook moeten lukken met 40 centimeter, maar dan is het meer passen en meten. Ik betaalde ongeveer twaalf euro per meter voor het vilt op de markt en koos voor antracietgrijs en helderrood;
  3. Leg het patroon op de vilt;
  4. En knip het patroon uit de vilt;
  5. Voor het uitprinten van het patroon met referentie kruis om het patroon goed op de stof te kunnen plaatsen, open ik Horizon Link. Dit is het programma dat ik naast Embird gebruik bij mijn Janome 15000 borduurmachine;
  6. Ik print de template uit van het patroon dat ik wil gaan borduren, het middelpunt van het patroon met kruislijnen staan erop aangegeven;
  7. De uiteinden van de kruislijnen perforeer ik met een speciale priem, het gaat handig op een schuurblokje van kurk (zie ziet een gaatje aan het uiteinde van de rode pijl op de foto);
  8. De uitgeprinte template leg ik op de vilten tas om te bepalen waar ik het patroon precies geborduurd wil hebben;
  9. Met een krijtpen plaats ik een stip in de gaatjes die ik in de template heb gemaakt (zie foto 7), met de lineaal en de krijtpen verbindt ik deze punten met elkaar. Zo ontstaat er eenzelfde kruis als ik eerder op de template heb uitgeprint, maar nu op de stof;
  10. In de borduurmachine heb ik het patroon dat ik wil gaan borduren alvast opgezocht;
  11. Scheurvlies in de ring spannen en licht inspuiten met tijdelijke plakspray;
  12. Met de bij de borduurmachine behorende "clothsetter" kan ik nu exact bepalen waar ik de uitgeknipte tas op de scheurvlies in de ring moet plakken. Het rode kruis op de clothsetter ligt exact op het kruis dat ik met de krijtpen heb gemaakt;
  13. De ring bevestig ik aan de machine en zoek in de machine een kadersteek op, hiermee fixeer je de vilten stof met een grove stiksteek aan de scheurvlies en kan dan tijdens het borduren niet meer verschuiven;
  14. Het is lastig te zien op de foto, maar bij de rode pijl op de foto zie je de steken van de kadersteek;
  15. Dan kan het beginnen: het borduren van de schaapjes op de ene kant van de tas;
  16. En de bolletjes wol met tekst op de andere kant van de tas;
  17. Het borduurwerk is klaar, nu alleen nog de ritsen bevestigen. Ik heb twee ritsen aan weerskanten van de tas genaaid. De sluitingen zitten dan aan de bovenkant, met 1 rits zit deze aan de onderkant en vond ik heel onhandig;
  18. Met het ritsvoetje van de naaimachine worden de ritsen zo dicht mogelijk aan de rand vastgenaaid.
Aan weerszijden van de tas naaide ik een klein bedeltje met "made with love" erop. Aan een van de ritsen klikte ik een bedeltje van een bolletje wol met twee breipennetjes erin.
Het was een relatief eenvoudige tas om te maken, met een heel leuk effect en superhandig om een brei-, haak- of ander handwerkje mee te nemen.
  • Wil je de tas in het echt bekijken? Hij is momenteel te vinden in de winkel van Ricken's Naaimodecentrum in Schoonhoven.
  • Wil je de tas ook maken? Ik stuur je het patroon (tegen een geringe vergoeding plus verzendkosten) toe. In de rechterkolom vindt je een button waarmee je me een mailtje kunt sturen.



zondag 23 november 2014

Fruity Shawl ~ Vicarno

Het begon met een berichtje in een Facebookgroep, iemand bood een bol Unicat 5 tegen een hele mooie prijs te koop aan omdat ze de kleuren niet mooi vond. De koop was met nog geen 5 minuten rond en na een paar dagen werd het pakketje bezorgd.
Het getal 5 van Unicat 5 geeft aan dat het garen uit 5 afzonderlijke draadjes bestaat die afwisselend steeds donkerder worden naarmate je het verder verwerkt.
Ik vind de kleuren wel mooi, het kleurverloop gaat van heel zacht lila/paars naar donkerpaars.
De Fruity Shawl van Vicarno leek me een heel erg mooi patroon om te haken van deze Unicat 5.
Het patroon bestaat uit stokjes, lossen en vasten, heel eenvoudig dus. Maar de combinatie van de steken geeft het effect. Door de afwisseling van stokjes en lossen worden vierkantjes gemaakt die in een lijnpatroon vanuit het midden naar de buitenkant lopen.
Als afwerking van deze shawl wordt een bloemenrand gehaakt. Een leuke rand, maar wel heeel veel werk en het effect van de rand komt alleen tot zijn recht als het goed opgespannen wordt. De bloemetjes hebben een beetje de neiging om in elkaar te krullen.
In het patroon hoort er nog een rand aangehaakt te worden, maar ondanks het meten en wegen kwam ik voor de laatste rand garen tekort. Ik heb het maar zo gelaten, staat net zo leuk. Als afwerking gebruikte ik een piepklein hartjesbedeltje waarop "made with love" staat.
Het is een heerlijke soepele, licht omslagdoek geworden die fijn draagt op verschillende manieren.
Patroon: Fruity Shawl van Vicarno
Gebruikt garen: Unicat 5 van Signora Anna
Kleurnummer 15, Purple Delight
Gewicht: 300 gram
Looplengte: ca. 900 meter
Samenstelling: 50% katoen, 50% polyacryl
Gebruikte naald: 4,5 mm haaknaald

donderdag 13 november 2014

Bolero van Rico Basic Super Big

Na de grove omslagdoek in mijn vorige bericht, ben ik gelijk maar begonnen aan een vestje/bolero van een supergrote bol garen. Het was een bol van ruim 35 centimeter lang, dus daar moet met gemak een bolero of shrug van gemaakt kunnen worden.
Bij aanschaf van de bol krijg je gelijk het patroon van het vestje, dus je kunt gelijk aan de slag. Dat heb ik ook gedaan, maar gaandeweg had ik wat hindernissen....
Ik haak strak en dus zag het patroon van de lap waarmee ik begon, er helemaal niet uit zoals het zou moeten. Het patroon trok in elkaar, terwijl het patroon juist vrij grote openingen moest hebben.
De eerste keer haakte ik met naald 5, net als op het label van de bol vermeld stond. De tweede poging deed ik met naald 6. Dat werd nog steeds geen succes en na een aantal herhalingen van het patroon heb ik dat ook weer uitgehaald. De laatste poging heb ik met haaknaald 7 gedaan en dat werd stukken beter. Zeker toen ik de rechthoekige lap tussendoor opgespannen had.
De mouwen ontstaan door het vouwen van de punten op een speciale manier, die je vervolgens vastmaast.
De manchetten en de rand langs de voorkanten van het vestje worden daarna aan het vestje gehaakt met vasten. De mouwen worden op deze manier vleermuismouwen en vallen tot op 3/4 van je arm.  De achterkant van het vestje valt iets over de tailleband van mijn broek en door de combinatie van wol met acryl is het een heerlijke warm vestje geworden, perfect om nu te dragen op herfstige dagen..
Omdat het patroon van de rechthoekige lap een golvende lijn hebben, wordt de voorrand ook enigszins golvend en geeft een leuk effect.
Patroon: Bolero vestje behorend bij garen
Gebruikt garen: Basic Super Big Aran Rico
Gewicht: 100 gram
Samenstelling: 80% acryl, 20% wol
Gebruikte naald: 7 mm
 

zondag 9 november 2014

Kreadoe 2104

Na een like op Facebook won ik van Ricken Naaimode Centra een vrijkaartje voor de Kreadoe. Dus ging ik afgelopen zaterdag met dochterlief naar Utrecht om alle nieuwe snufjes, knutsels en frutsels te bekijken op de Kreadoe.
Alle mensen wat een mensen of liever gezegd vrouwen, hadden voor die dag hetzelfde idee in hun hoofd. Het was de hele dag heel erg druk, al vanaf de parkeergarage, in de sneltram, voor de ingang en op de beurs zelf bij de kraampjes aan toe.
We hebben al met al een hele leuke dag gehad en we hebben inderdaad veel, heel veel knutsels en frutsels gezien. Ik moet zeggen dat onze aankopen beperkt zijn gebleven.
Ik kocht twee Martha Stewart ponsen, een boek over naaien met de lockmachine, 2 rollen flex (1 zilver en 1 matgoud, de 3e kreeg ik bij Druma om iets mee te maken) en nog wat leuke bedeltjes.
Dochterlief kreeg een armband waar je met drukkers de steentjes op kunt doen, een bijpassende ring en een Pixelhobby pakket.
Moe maar voldaan gingen we rond half 5 weer huiswaarts met allerlei ideetjes en indrukken in ons hoofd.
In een grote vaas staat op de salontafel een boeket met oranje lelies te bloeien, stuk voor stuk komen alle knoppen open. Ik vind ze mooi met die warme herfstkleur...

zaterdag 1 november 2014

Highland Chunky omslagdoek ~ Wolcafe

De omslagdoeken die ik tot nu toe heb gehaakt, waren projecten met relatief dun garen en kleine haaknaald (4.0 mm). Ik was toe aan iets waarbij ik "met grote stappen, snel thuis" zou zijn. Het werd de Highland Chunky omslagdoek die ik bij Wolcafe in de winkel had gezien.
Het patroon van de omslagdoek bestaat uit 2 halve en een hele cirkel die op een bepaalde manier aan elkaar gehaakt worden. Dat heb ik ook netjes volgens het patroon gedaan, maar omdat ik vrij strak haak, was de omslagdoek die ik aan het eind van het patroon had niet groot genoeg naar mijn zin.
De omslagdoek moet door het dikke garen een "groots en meeslepend" formaat hebben. Bovendien had ik de helft van de bollen garen over en dat was zeker niet de bedoeling.
En bovendien had ik al een grotere haaknaald genomen (8.0 mm) dan in het patroon vermeld stond, maar dat had ook niet het gewenste resultaat.
Ik heb de laatste 3 toeren van het patroon nog 3 keer herhaald en toen was de omslagdoek naar mijn zin, groot genoeg dus.
Als laatste worden de kwastjes rondom aan de omslagdoek gemaakt, nog een heel werk. Er zitten er uiteindelijk iets meer dan 50 aan. Hoe je een dergelijk kwastje maakt, kun je hier (klik) in een filmpje bekijken.
ik vind de omslagdoek erg leuk geworden, weer eens iets anders dan ik eerder heb gemaakt. Dochterlief vind deze wat minder, ze noemt het "een tafelkleed.". ;-)

Patroon: Omslagdoek van Wolcafe
Garen: 10 bollen Ricoh Highland Chunky van 50 gram
Samenstelling: 30% wol, 70% polyacryl
Gebruikte naald: aanbevolen 6.0 mm, ik gebruikte 8.0 mm