zondag 14 oktober 2012

Socktopus - De Stijl sokken

Dit paar sokken rolde in anderhalve week breien van de pennen: De Stijl sokken in tijger of koi kleuren. Ik vond de kleurencombinate van het garen zo leuk, daar bleef ik mee breien. Het resultaat doet ook echt denken aan de naam van het garen: koi, maar tijger zou ook niet gek zijn geweest.
Het patroon hoefde ik niet lang over na te denken: De Stijl van Socktopus (Alice Yu) en komt uit het boek 17 Pairs of Socks worth showing off.
In de boord wordt op een niet zo gebruikelijke manier gewerkt met opgehaalde draden die goed uitkomen in gevarieerd garen. De kleur van het garen komt zo optimaal tot zijn recht. Het is een hommage aan de nederlandse kunststroming De Stijl, waarvan onder andere Gerrit Rietveld bekend is.
In het patroon zaten een aantal technieken die ik nog nooit had toegepast, leuk om te leren dus. Bij het opzetten is gekozen voor een methode met het omhaken van de naald. Op deze manier kan de opzetdraad later makkelijk verwijderd worden. De boord sluit namelijk door de eerste toeren dubbel te vouwen en de opzetsteken en de steken die op dat moment op de naald staan, samen te breien. Zo ontstaat een soort zoom aan de bovenkant van de sok. Het kostte me vervolgens wat moeite om de manier van het ophalen van de draden onder de knie te krijgen, ik ben een aantal malen opnieuw begonnen omdat het er echt niet zo uitzag als op de foto werd getoond.
De hiel is een versterkt gebreide hiel, door het kleurverloop van het garen ontstaat een grappig effect.
De voet wordt in een reguliere tricotsteek gebreid die ook hier het effect van het garen optimaal laat zien.
Als teen werd in het patroon een teen met gedraaide minderingen opgenomen, deze heb ik voor de verandering ook maar gebreid.
Patroon: De Stijl van Socktopus uit 17 Pairs of Socks Worth Showing Off
Garen: Koi van Tausendschon
Samenstelling: 75% scheerwol superwash, 25% polyamide, looplengte 420 meter, 100 gram
Naalden: 2,5 mm

6 opmerkingen:

Jos van KloskaCreAtief! zei

Wat een werk!? En wat zijn ze leuk geworden! Dan wil je toch helemaal geen schoenen meer aan...

Bets zei

Ook dit paar sokken is prachtig. Je zal er best veel werk aan hebben gehad met het uitzoeken maar je ziet we leren altijd weer bij. En het resultaat is er dan ook naar .
gr bets

Corina zei

Dat zijn gave sokken zeg, en ja soms is het ff oefenen voor dat je het door hebt maar het resultaat is er naar hoor.

Corina

Gondalien zei

Erg leuke sokken, en een mooie kleur. Ook ik kan het gevoel om het breisel niet aan de kant te kunnen leggen omdat je nieuwsgierig bent naar de volgende kleur uit de bol en hoe het kleurverloop uitpakt.

Rika zei

Een paar toffe sokken!

simoneannemone zei

Wat een mooie kleuren heb je weer gekozen voor deze sokken.

Mooi patroon ook!

Saskia