zondag 3 juni 2012

Glas-in-lood borduren

Als thema voor de borduurclub van afgelopen vrijdag hadden we gekozen voor het borduren van glas-in-lood. Ik weet dat we wel eens gewaagde dingen doen, maar op glas borduren gaat echt niet.
Met zogenaamd "angel wire" of spinnenrag- of spinnenwebpapier kun je het effect van glas-in-lood heel goed voor elkaar krijgen. Spinnenwebpapier is dun geweven doorzichtig papier waarop je kunt borduren en ook kunt gebruiken als applicatiemateriaal. Je kunt het kopen bij winkels in hobbymaterialen, maar bij tuincentra wordt het ook wel eens van de meter verkocht in allerlei kleuren.
Er zijn op het www helaas weinig patronen te vinden die een mooi glas-in-lood effect geven, de patronen op kaart 169 Stained Glass van Husqvarna doen dat wel.
Als eerste wordt er wateroplosbaar vlies in de ring gespannen (no.1). Op het vlies wordt het patroon geborduurd, waarbij het spinnenwebpapier als een applicatie wordt toegevoegd (foto 2/3/4).
Vervolgens wordt het patroon verder opgebouwd met borduursteken, waarbij grote delen van het patroon worden vrijgelaten zodat het doorzichtige effect optimaal blijft (foto 5/6).
Als het borduurpatroon klaar is, knip je het overtollige wateroplosbare vlies weg en spoel je de rest onder lauwwarm water achter het borduurpatroon vandaan. Uiteraard moet dit laatste heel voorzichtig gebeuren om het borduursel niet te beschadigen. Om te drogen is het het mooist om het patroon op te spannen om de vorm goed te behouden.
Ik heb het patroon met de citroenen en kersen inmiddels gemaakt. De anderen volgen nog, ik vind het glas-in-lood raam op de bovenste foto prachtig.
Tijdens de borduurclub werden verschillende patronen gemaakt. Het was ontzettend leuk om te zien dat verschillende materialen en kleurkeuzes een heel ander effect hebben:
Ik zag dat er volgers van mijn blog bij blijven komen: Heel erg welkom allemaal! Leuk dat jullie de moeite nemen mijn berichtjes te lezen, ik hoop dat ik elke keer iets nieuws, leuks en creatiefs kan laten zien.

6 opmerkingen:

Corina zei

Oh wat is dat mooi zeg en inderdaad leuk om te zien hoe anders ze worden met verschillende kleuren. Ik vind glas in lood heel erg mooi, dus dit vind ik heel mooi en ook zoals je het allemaal weer uitlegt is het heel duidelijk en ik borduur niet eens.

Jos van KloskaCreAtief! zei

Prachtig wat voor moois jullie toch elke weer uit die borduurmachines halen!

Ada zei

Heel erg mooi om te zien en zeker de moeite waard om ook eens te proberen!

Bets zei

Het was ook weer erg leuk om te doen met mooie resultaten .
gr bets

simoneannemone zei

Jullie borduurclub blijft me verrassen met al die leuke projecten.

Dit is ook weer heel mooi!

Saskia

Emma zei

Wat een verrassende werkjes maken jullie toch op de borduurclub.Ik zie steeds weer nieuwe technieken waarvan ik het bestaan niet eens wist. De resultaten zijn schitterend.
Dank je voor de inspiratie.