vrijdag 1 juni 2018

Paarse granny blokken deken

Vorig jaar maakte ik op verzoek van dochterlief een gehaakte deken van hexagon blokken. "Graag een grote was het verzoek, zodat hij op mijn bed kan en ik er lekker onder kan kruipen op de bank of zo." Bovendien moest hij gemaakt worden van verschillende paarstinten en niet te druk.
Ze koos uit de 93 kleuren Scheepjes Colour Crafter, 6 bij elkaar passende tinten waar de deken van gemaakt zou worden. Colour Crafter van Scheepjes is een 100% acrylgaren, maar met een zijdezachte touch en is heel erg geschikt voor het haken van dekens.
De inspiratie voor het patroon en de deken vond ik op het blog Gehaakt door Marijtje: het patroon van de lentedeken werd goedgekeurd en heb ik voor mijn paarse variant gebruikt.
Ik heb van alle 6 kleuren 20 hexagonblokken gehaakt, 120 gehaakte hexagonnen was een behoorlijke klus. Maar de Colour Crafter haakt lekker weg en het patroon is niet al te ingewikkeld om te haken, zeker als je het na een aantal keren uit je hoofd kunt haken.
Om de blokken aan elkaar te haken werd gekozen voor wit, voor een extra accent, lekker fris en paste bij alle andere kleuren. Ik haakte de 120 hexagonnen aan elkaar en gebruikte daarvoor de methode van Attic24 (klik hier voor een uitgebreide uitleg met foto's).
In het begin was dat goed te doen, maar naarmate de deken groter en groter werd, was ik blij dat ik dit klusje in de wintermaanden heb afgemaakt. Als je hexagonnen aan elkaar haakt, worden de randen niet recht door de vorm van de blokken. Aan hoofd- en voeteneind van de deken heb ik dus halve hexagonnen gehaakt zodat deze twee randen uiteindelijk toch recht werden. Bij de twee zijkanten van de deken liet ik de punten zoals ze waren. Als laatste haakte ik een rand vasten aan in verschillende tinten die ik ook in de deken gebruikte, met als hoofdkleur wit.
Ik was begin van vorig jaar begonnen met de deken, maar heb er maanden niet verder aan gehaakt en wilde hem met kerst aan mijn dochter geven. Dat is gelukt, hij was op tijd af en ligt inmiddels op haar bed in haar kamer.
Bij het maken heb ik foto's gemaakt van alle stapjes, zoals ik bij veel projecten doe. Maar op een of andere manier kon ik niet alle foto's meer terugvinden, ik weet gewoon niet meer waar ik ze heb opgeslagen. Dus heb ik met de foto's die ik nog wel kon terugvinden, dit bericht. Jammer, er waren hele leuke foto's bij, dat weet ik dan nog wel... ­čśĆ
Gebruikt garen: Colour Crafter van Scheepjes:
Samenstelling: 100% acryl
Gewicht: 110 gram per bol, looplengte circa 300 meter
Gebruikte naald: 4 mm haaknaald
Afmeting: 200 cm x 200 cm
Patroon: naar idee van Marijtje's lentedeken, zie hieronder:5 opmerkingen:

Antoinette van Schaik zei

Prachtige deken, wat een werk! Mooi resultaat, daar zal je dochter blij mee zijn.

Margaret zei

Jouw dochter weet wat ze wil en wat ze mooi vindt. De kleurencombinatie is prachtig en de deken ziet er prachtig uit. Het was een flink project, maar het resultaat is super.

Groetjes, Margaret

anja zei

Wat een prachtige deken! Het patroon vind ik ontzettend leuk, en dan ook nog eens in mijn lievelingskleur. Het aan elkaar haken lijkt me wel een klus, maar wat zal je dochter er blij mee zijn!

Hilde haakt zei

Heel mooi!

Ginx Craft zei

That is so beautiful. It must have taken you a long time.