maandag 5 mei 2014

Western Cowl ~ Sofie Gelfi Designs

De patronen van Sofie Gelfi zijn origineel qua steekgebruik en uiterst geschikt voor het welbekende Fenna garen van de Wibra. De Western Cowl viel me gelijk op bij het bekijken van de ontwerpen op de Ravelry pagina van Sofie Gelfi en natuurlijk werd het patroon aan mijn virtuele mandje toegevoegd voordat ik weer uitlogde. Ik maakte al een shawl naar een patroon van Sofie Gelfi, de Coquelicot Shawl.
Nu had ik al wat van de felbegeerde Fenna bolletjes garen geruild om voldoende garen van deze kleur te hebben om de Western Cowl te kunnen maken. Dus toen die in de brievenbus waren beland, kon ik met haken beginnen.
Het patroon is verrassend eenvoudig, een rechte lap van vasten heen en weer gehaakt. Het was nogal saai om te doen moet ik eerlijk bekennen. De franjes aan beide uiteinden ontstaan door een aantal lossen te haken aan het eind van de vastentoer en in de teruggaande toer weer op te vullen met vasten.
Heel braaf heb ik de aangegeven lengte gehaakt, 1.20 meter, maar dat was veel te lang om mooi gedrapeerd te worden om je nek. Door het haken van alleen vasten en mijn vaste hand van haken, was het namelijk we een beetje een statisch geheel geworden.
Uithalen van het garen is geen optie, dat gaat echt met geen mogelijkheid. Dus waren meer rigoreuse maatregelen nodig: ik heb de schaar erin gezet en ongeveer 15 centimeter aan 1 uiteinde ervanaf geknipt. Nadat ik deze rand weer had gefatsoeneerd kon ik de shawl op mijn paspop in het juiste model vouwen en daar was ik toch wel blij mee.
Je vouwt de shawl op ongeveer 1/3 om en daardoor ontstaat een soort kol met franje over midden en aan de onderrand.
Als sluiting maakte ik drie bloemen met het resterende garen, ook bestaande uit franjes, maar dan in het rond. Ik heb er bij de afwerking twee op de shawl genaaid met een drukknoop aan de binnenkant van de omslag om te sluiten. De derde bloem is verdwenen, ik kon hem met geen mogelijkheid meer vinden. Ik denk dat die tijdens het vervoer van en naar de borduurbeurs in een doos of tas is beland die ik bij thuiskomst niet meer hoefde uit te pakken.
Een vervanging kon ik niet meer maken, het garen was echt helemaal op en bij nader inzien: twee is voldoende!
Hoewel het maken van de shawl eigenlijk geen uitdaging was, vind ik het resultaat wel heel leuk geworden. Door de dichte structuur van de shawl is hij wel heel lekker warm geworden. 
Patroon: Western Cowl van Sofie Gelfi designs
Gebruikt garen: Fenna van Wibra, taupe/creme/lila tinten
Hoeveelheid: 400 gram
Gebruikte naald: haaknaald van 4 mm
Ik zie zo hier en daar voorzichtig gemeld worden dat het Fenna garen vanaf juni/juli weer in de winkels van de Wibra te vinden is.
Zijn de Flamenco Shawlette en de Swirling Shawl daar niet perfect voor geschikt....?? Ik fantseer even verder....

2 opmerkingen:

simoneannemone zei

Prachtig!
Misschien minder uitdagend voor je om te maken maar het resultaat is heel erg mooi! Leuk ook met de bloemetjes. Geeft het net dat extra's.

Nog even geduld tot juni voordat je deze projecten kunt maken maar denk zo dat je je tot die tijd niet hoeft te vervelen :-).

Saskia

Corina zei

Heel erg mooi geworden,de bloemetjes geven het wel net dat extra.
Ik doe het je niet na, ook al was het voor jou geen uitdaging.

Voor je het weet is het juni, en dan zien we het vanzelf wel weer voorbij komen.

Corina