maandag 5 mei 2014

Lelie der dalen

Jammer dat er geen geurcomputer bestaat, de heerlijke geur van een bos lelietjes-der-dalen was onmiskenbaar deze week in de caravan aanwezig.
Dochterlief had voor mijn verjaardag als extra cadeautje een bosje van deze heerlijk geurende schattige bloemetjes geplukt. In de bosrijke omgeving van de camping staan ze in grote groepen te bloeien dat het een lieve lust is.
Het welbekend aangenaam geurende meiklokje (= de andere naam voor lelie-der-dalen) wordt 20 cm hoog en is een inheems bosplantje. Meiklokjes staan dan ook graag op een schaduwrijke standplaats. De planten gedijen goed op voedzame licht zure grond onder struikgewas. De ondergrondse wortelstokken groeien heel snel aan waardoor je al snel een mooi meiklokjestapijt verkrijgt.
Lelietjes-der-dalen zijn ook heel gekend als de bloemen van 1 mei. Op die dag is het de gewoonte een boeketje meiklokjes te geven aan al wie je lief hebt...
Maar...let op, dit onschuldig ogende en ruikende plantje is uiterst giftig!

4 opmerkingen:

Corina zei

Ja het is inderdaad een mooi en lekker ruikend bloemetje.
Lief dat ze die heeft geplukt.

Corina

Atelier Valerie zei

Meiklokjes krijgen brengt geluk dus ...
Ik heb een takje meiklokjes gehaakt ...
Fijne week en lieve groetjes Valerie ♥

Moois van mie zei

mijn voortuintje staat echt vol en tegen dat ik thuis kom van het werk staat de zon daar op en word ik bedwelmd door de heerlijke zoete geur !

Bets zei

Allereerst nog gefeliciteerd met je verjaardag. En ja de lelietjes van dalen zijn zulke lieve leuke bloemetjes Daar word je echt vrolijk van. Hoewel sommige mensen er niet tegen kunnen en er hoofdpijn van krijgen. Vroeger had ik ze in de voortuin maar waar ze gebleven zijn? gr bets.