donderdag 8 mei 2014

Parfumflesjes schilderij

Voor de borduurbeurs in Sliedrecht afgelopen maand heb ik een schilderij gemaakt met de kruissteekpatroontjes van de parfumflesjes. Ik had de patroontjes inmiddels al wel proefgeborduurd, maar dat waren losse lapjes en nog geen afgewerkt project. Als basis heb ik een canvasschilderij gebruikt dat ik niet meer zo kon gebruiken. Het canvasdoek had ik eerder al eens gebruikt voor de dahliabroches en daardoor zaten er gaatjes en butsen in die ik niet meer wegkreeg.

De rangschikking van de patronen heb ik eerst in de borduursoftware gemaakt en deze zogenaamde template heb ik uitgeprint. Bij het samenvoegen van de patronen in de software kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk keren opnieuw je stof moet inspannen oftewel in zo min mogelijk keren het hele patroon kunt uitborduren. Het werden uiteindelijk 3 gecombineerde patronen voor de 20 x 20 cm ring (voor de 11.000 Janome). Op de template wordt het middenkruis van het patroon gelijk uitgepint. Kort gezegd kun je daarmee zorgen dat de patronen op die plaats geborduurd worden die je hebt uitgedacht. In dit geval wilde ik alle parfumflesjes op dezelfde hoogte qua onderkant geborduurd hebben, dus net alsof ze op een "denkbeeldig" plankje staan.
Ik realiseer me dat een uitgebreide uitleg met foto's veel duidelijker is, ik zal die proberen te maken bij het volgende project waarbij ik met templates aan de gang ga.
Na het uitborduren van de de patroontjes heb ik het vilt om het canvasdoek gespannen en vastgeniet met een tacker. Als laatste heb ik de elastisch kanten randen toegevoegd, het doek was zonder naar mijn mening niet af en te leeg. Het kant past goed bij de sfeer van de patroontjes en geeft er wat extra cachet en uitstraling aan.
p.s. mocht je belangstelling hebben voor de 5 patroontjes van de parfumflesjes, kijk dan hier (klik) voor nadere informatie.

3 opmerkingen:

Corina zei

Dat is een heel mooi schilderij geworden en inderdaad het kanten randje maakt het af.

Corina

tiny spaan zei

mooi hoor zijn ze fijntjes

simoneannemone zei

Ook dit is weer zo'n mooi creatief idee. Het kant geeft het net dat extra's.

Saskia