donderdag 19 september 2013

Maisgele Reims sokken

Op mijn lijstje van nog te breien sokpatronen staan een aantal patronen die met een effen of vrij effen garen gebreid het best tot zijn recht komen. En juist voor deze patronen heb ik een aantal bollen sokkenwol in effen toonzettingen gekocht.
Deze sokken heb ik opgezet in Italië tijdens de vakantie en heb ik afgebreid in de auto onderweg naar huis. De maisgele kleur van het garen herinnert me dan ook nog een beetje aan de zon die daar uitbundig scheen.
Het patroon Reims is door Alyson Johnson oorspronkelijk ontworpen voor de Art Walk Sock Yarn Club (keuze van patroo, garen en kleurstelling wordt gebaseerd op een bekend kunstwerk) en is opgenomen in het boek Sock Club Patterns van Charlene Schurch en Beth Parrot.
Het patroon dat herhaald wordt vormt verticale banen, deze manier van breien wordt vaak Gazebo Lace genoemd. Alyson Johnson werd geïnspireerd voor het patroon door architectonische elementen uit de grote kathedralen in Europa en met name die in Reims, Frankrijk, vandaar de naam van het patroon. .
In de opzetrand van deze sok wordt een bobbel gebreid, daardoor wordt de geschulpte rand extra benadrukt. Ik moet zeggen dat dit effect niet altijd even mooi plat op je been blijft zitten, het heeft wel de neiging om om te krullen.
De banen van het patroon hebben op de rand een soort van kleine verhoging, het lijken net kleine knoopjes. Deze worden gebreid door 1 rechte steek af te halen, 2 recht samen te breien en de afgehaalde steek over te halen. Omdat het elke 2e toer herhaald wordt ontstaat de rand met knoopjes.
De hielflap wordt ook op deze manier doorgebreid, alleen wordt het kantpatroon op de hielflap niet herhaal. De tussenliggende steken op de hielflap zijn in tricotsteek op deze manier wordt het een mooie blikvanger.
Patroon: Reims van Alyson Johnson uit het boek Sock Club van Charlene Schurch en Beth Parrot
Garen: Online Linie Supersocke 100
Kleurnummer: 041, maisgeel
Samenstelling: 75% scheerwol, 25% polyamide
Gewicht/looplengte: 100 gram, 420 meter
Gebruikte naalden: 2,5 mm

4 opmerkingen:

Unknown zei

Wondermooie sokken.

Ik vroeg me al af wie daar zo mooi op zijn tenen stond....

(de laatste foto verheldert alles)

Corina zei

Hele mooie kleur, vind ook de rand boven aan de sokken heel erg mooi.

Corina

Anoniem zei

Mooi geworden doet mij denken aan de kousen die mijn moeder vroeger voor mij maakte. Krijg hier een heel vrolijk gevoel van en tevens realiseer ik mij dat dit ruim 45 jaar terug was.

juffrouw truus zei

Oh, wat een mooie sokken. Die heb je prachtig gemaakt. Ik kan best veel, maar hier waag ik mij maar niet aan.

Groeten van Juffrouw Mier

P.S. Hou je mijn blog in de gaten? Misschien laat ik binnenkort wel een sneak preview van de HAS zien...