woensdag 12 juni 2013

Mjamm....

70 originele, unieke, authentieke, slanke en veelzijdige varianten appeltaart staan in het boek "Appeltaart" van Janneke Philippi dat ik een tijdje geleden kocht. Appeltaarten vallen hier eigenlijk altijd wel in de smaak en het is leuk om te maken, dus dit boek kon ik echt niet laten liggen.
Er staan inderdaad heel veel leuke en lekkere recepten in en tot mijn grote vreugde is het recept van een appelnotentaart ook opgenomen. Deze variant van appeltaart kan ik maar met moeite laten staan als we een kop cappuccino drinken bij La Place.

De thuismaakversie gaat als volgt (voor 8-10 personen):
  • 150 gram ongezouten (room)boter, op kamertemperatuur;
  • 150 gram suiker;
  • 300 gram (tarwe- of spelt) bloem, gezeefd;
  • 1 ei;
  • 1 kilo handappels;
  • 1 theelepel gemalen kaneel;
  • 150 gram ongezouten gemengde noten;
  • 4-5 eetlepels abrikozenjam.
Extra nodig:
  • keukenmachine of mixer met deeghaken;
  • vershoudfolie;
  • ingevette springvorm van 24 cm doorsnede;
  • bakpapier.
  1. Kneed in de keukenmachine of met de mixer van de boter, 100 gram suiker, de bloem, het ei en een beetje zout een soepel deeg. Laat de deegbal in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bodem en sluit de springvorm. Rol het deeg tussen 2 vellen vershoudfolie uit tot een onde deeglap van 30-32 cm doorsnede. Bekleed de bodem en de rand van de vorm ermee.
  3. Schil de appels en snijd ze in blokjes van 1 cm. Schep de appelblokjes in een kom om met 50 gram suiker, de kaneel en de (geroosterde) noten.
  4. Schep de appelvulling in de vorm en bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  5. Verwarm in een steelpan de jam met 1 eetlepel water. Wrijf de jam door een zeef en bestrijk de taart ermee. Laat de taartin de vorm helemaal afkoelen. Verwijder de vorm en snijd de appeltaart in punten. Lekker met een schep lobbige, ongezoete slagroom of een bol kaneelroomijs.
Bereiding: 25 minuten
Wachten: 30 minuten
Oven: 45 minuten

4 opmerkingen:

Ann zei

Hoi Alice,

Ik volg al een tijdje jouw blog en bewonder altijd je creaties die je met de naaimachine maakt. Zelf heb ik maar een simpele machine en absoluut weinig ervaring met dat gebeuren, maar ik hoop ooit ... :-) !

Dat boek over appeltaarten kon ik ook niet weerstaan toen het net uitkwam dus het staat ook bij mij in m'n boekenkast te pronken :-) . Dat appel-notengebak heb ik echter nog niet gemaakt ... doet me gelijk zin krijgen! :-)

Groetjes, Ann

Corina zei

Dat lijkt mij ook een heel leuk boek, en die appel noten taart klinkt heel erg lekker.
Wie weet ga ik hem nog een keer maken.

Corina

chris zei

Deze week heb ik je blog ontdekt via het spoelhuisje en gisteren heb ik al de appel-notentaart gemaakt. OVerheerlijk.
Groetjes. Chris

chris zei

Deze week heb ik je blog ontdekt via het spoelhuisje en gisteren heb ik al de appel-notentaart gemaakt. OVerheerlijk.
Groetjes. Chris