dinsdag 14 mei 2013

Roof Ridge sokken ~Unikat maart 2013

Ik vind het elke keer weer een leuke verrassing als de envelop uit Duitsland van Tausenschon weer is bezorgd. Welke kleuren zou de streng sokkenwol dit keer hebben..??
Voor de maand maart was de sokkenwol geverfd in warme mintgroen, ecru en hardroze tinten en was Fritzi genoemd. Ik heb op internet gezocht wat de betekenis zou kunnen zijn, maar ik kon het even niet zo snel vinden.
Bij The Bookdepository heb een paar voor mij nieuwe sokkenboeken gekocht en het patroon voor deze sok koos ik uit het boek Sock Club van Charlene Schurch en Beth Parrott. Op internet kun je aan allerlei gezamenlijke projecten meedoen op allerlei creatieve vlakken. Met elkaar wordt dan een project gekozen en aan de hand van aanwijzingen die de ontwerpen publiceert, maakt ieder voor zich zijn eigen versie van het patroon en laat daarvan later het resultaat zien aan de andere deelnemers. Zo ontstaan er van het zelfde ontwerp heel verschillende interpretaties.In dit boek zijn 23 sokpatronen verzameld die ooit als zo'n gezamenlijk project zijn ontworpen en bij elkaar vormen ze een heel gevarieerde verzameling patronen.
Het patroon Roof Ridge is ontworpen door Emily B. Miller. Haar uitgangspunt voor het ontwerp was een heel kleurrijk garen, waarbij een combinatie van steken niet zou wegvallen in de kleuren.
Midden op het voor- en achterbeen wordt een baan gebreid van afgehaalde steken. Normaliter brei je deze aan de binnenkant om bijvoorbeeld een hiel extra mee te verstevigen, maar nu zit deze baan aan de buitenkant. Aan de zijkant van de sok ontstaat door het samenbreien van steken tegen elkaar aan, een baan waarbij de naastliggende steken als het ware omhoog worden getrokken. Daardoor krijgt de sok een soort punt bovenaan bij de boord.
De hiel is een zogenaamde "aftertought heel", deze had ik nog niet eerder gebreid. Een leuke uitdaging dus om ook deze onder de knie te krijgen. De steken voor de hiel worden op een restdraadje wol geplaatst en weer opgenomen als de teen al helemaal afgebreid is. Het was eigenlijk heel makkelijk, de hiel wordt eigenlijk net als een teen gebreid en afgehecht, alleen dan op een andere plaats in de sok.
Het effect van het garen is inderdaad bij deze sok optimaal, het verloop van de kleuren komt overal goed tot zijn recht met verschillende effecten. De techniek van breien maakt echter wel, dat de sok een vreemde vorm krijgt als hij niet gedragen wordt. Bovendien zijn de banen op het voor- en achterbeen niet echt rekbaar. Daardoor heb ik de eerste sok na het beenstuk weer uitgehaald, het werd veel te strak om de sok fatsoenlijk te kunnen aantrekken. Het breien van een grotere maat loste gelukkig dit probleem wel op.
Patroon: Roof Ridge van Emily B. Miller
Boek: Sock Club door Scharlene Church en Beth Parrot
Gebruikt garen: Unikat des Monat van Tausendschon
Samenstelling: 75% scheerwol en 25% polyamide
Lengte: 420 meter, 100 gram
Naalden: 4 naalden van 2,5 mm

 

4 opmerkingen:

Corina zei

blijf het knap vinden hoor dat je dat zo kan maken, mijn oma deed dat ook altijd. Het is weer een heel mooi paar sokken, vind ook de kleuren erg mooi.

Corina

Bets zei

Ook deze zijn weer prachtig. Mooie kleuren ook. Je kan straks wel een winkeltje gaan beginnen.

Liz zei

Nice!!

Xandra zei

Wow, so beatifuls!! Love the colours!
Arte Friki