maandag 18 maart 2013

3D klaprozen met franje

Ik ben bezig met van alles en nog wat, meeste dingen ter voorbereiding van de borduurbeurs in Sliedrecht op 20 april a.s. Hoewel ik inmiddels een aantal dingen heb afgemaakt, komt het er dan niet van om dat hier te laten zien. Tussendoor zijn er ook twee bijeenkomsten geweest van de borduurclubs, waarvan ik ook nog niets heb laten zien...tja, tja, daar moet nu maar verandering in komen.
De borduurclub in Gouda twee weken geleden stond in het teken van het maken van franje met de borduurmachine. Franje in een borduurpatroon ontstaat door de onderdraad van een bepaald gedeelte van het borduurpatroon te verwijderen. De bovenste steken zijn van dit gedeelte altijd een satijnsteek/cordonsteek die met een overlappende steek aan 1 kant zijn vastgeborduurd. Als dit niet het geval is, dan trek je de bovendraad helemaal los als je de onderdraad verwijderd en is het borduursel verknoeid.
Er zijn heel veel verschillende patronen op het internet te vinden van franjepatronen, kijk maar eens hier (klik), hier (klik) of hier (klik).

Tijdens de bijeenkomst van de club werd gewerkt aan verschillende patronen, maar de klaproospatronen van Divine Designs Embroidery vond ik wel heel erg mooi. Dus bij thuiskomst gelijk alle materialen opgezocht en aan de slag gegaan.
Eerst worden de losse onderdelen van de klaprozen geborduurd: het zwarte middengedeelte met franje, daarna de losse bloemblaadjes van organza (2). (De nummers in de tekst verwijzen naar de nummers op de foto's.)
Grappig dat ik juist in de week van het kiezen van de nieuwe paus met kardinaalrood aan het borduren was...(1). Als laatste de ondergrond van stelen en knoppen, waarop al bordurend een aantal van de losse onderdelen wordt vastgeborduurd (3).
Op dit kussen staan 2 afzonderlijke borduursels met verschillende bloemen, bladeren en knoppen. Op de grijze stof zie je lichtgekleurde lijnen staan (4). Aan de hand een geprinte "template" (5) waarop de middelpunten van beide patronen wordt afgedrukt, kan ik de afzonderlijke patronen exact op dezelfde hoogte en juiste afstand van elkaar op de stof plaatsen. Daarvoor moet ik dan wel met krijt referentielijnen op de stof tekenen, die klop je er later dan gewoon weer af. De bloemen van de klaprozen met de franje middenkern, worden met de hand op de stof vastgenaaid of met de naaimachine (6).
Ik koos voor een donkergrijze ondergrond, exact de kleur van de nieuwe banken. Daarop moesten hoognodig nieuwe kussen komen, de oude vond ik niet meer zo goed passen.
Het kussen is in de smaak gevallen, er wordt gewerkt aan nog een aantal bijpassende kussens met andere bloemen met de 3D techniek (= losse onderdelen die een 3D effect geven). Daarover later meer....
Gebruikte kleuren garen: kardinaalrood, zwart, felgeel en heldergroen
Gebruikte andere materiaal: rode organza en water oplosbaar vlies

6 opmerkingen:

Corina zei

Wauw die is mooi geworden en wat een werk. Hier ga je heel vele plezier van hebben.

Corina

Atelier Valerie zei

Dit heb je echt prachtig gemaakt!
De klaprozen schitteren op de donkere stof.
Nog een fijne week, liefs Valerie ♥

Neeltje zei

Wauw, dat is nog eens een mooi kussen. Ben benieuwd naar de andere kussens die hierbij gemaakt zullen worden.

Neeltje

Tialda zei

Prachtig!!! Ik wou dat hier in de buurt een borduurclub was...

simoneannemone zei

Wat een mooie techniek is dit! En wat komt het patroon mooi uit op die donkere achtergrond.

Saskia

Corina zei

Erg mooi!