donderdag 9 februari 2012

Machinaal borduren en transferpapier

Met een printer kun je afbeeldingen, achtergronden of foto's op transferpapier printen.
Vervolgens kun je deze prints op textiel strijken en eventueel verder bewerken. Afgelopen vrijdag hebben we dat met de borduurclub gedaan: het werken met transferpapier en verder bewerken met borduurpatronen.
Op de site van Miriam Peeters vind je een uitgebreide beschrijving van deze techniek in combinatie met Embird en een uitgebreide beschrijving zonder Embird
Het werken met het transferpapier is niet echt eenvoudig, maar als het is gelukt om een mooie afbeelding op het textiel te strijken, is het extra leuk om hieraan een extra dimensie met een borduurpatroon te geven.
Op deze site vind je heel veel tips en trucs voor het werken met transferpapier. Hier kun je transferpapier online bestellen. Je kunt kiezen voor transferpapier voor lichte ondergrond en donkere ondergrond, dit laatste geeft een erg leuk effect.
Voor het borduren kun je de afbeelding niet goed inspannen in de ring. Als je dat wel doet kan het zijn dat de afdruk van de ring in de gestreken afbeelding zichtbaar blijft. Ik gebruik overigens voor het borduren eigenlijk altijd scheurvlies in de ring, plak met tijdelijke plakspray het te borduren object erop, plaats een kadersteek (indien mogelijk) en ga dan borduren. Voor mij geeft dit eigenlijk altijd het mooiste resultaat.

De bedrukte en geborduurde stoffen kunnen naderhand tot 40 graden in de wasmachine gewassen worden, bij voorkeur binnenstebuiten. Het wordt niet aanbevolen om de stoffen in de droger te doen of chemisch te reinigen. Natuurlijk hoef je deze techniek niet alleen voor 't-shirts te gebruiken, maar met de stoffen kun je bijvoorbeeld ook kussenhoezen, tassen of schilderijtjes maken.

Wij maakten bij de borduurclub o.a. gebruik van de collectie 847 Inspirational Landscapes van Bernina. In deze collectie zitten voorbewerkte achtergronden met bijpassende borduurpatronen die bij elkaar een mooie scene opleveren.
Mijn vriendin Bets paste de achtergronden op een andere verrassende manier toe, neem daarvoor een kijkje op haar weblog.
Natuurlijk hebben we op de borduurclub ook nog even genoten van de gemaakte projecten die weer geshowd werden:

3 opmerkingen:

simoneannemone zei

Dit is ook weer zo'n leuke techniek waarmee je heel veel kunt variëren.

Erg leuk om te zien!

Saskia

Bets zei

Het was dan ook weer een hele gezellige dag.Ik verbaas me er elke weer over wat een mooie dingen we maken.
gr bets

Els zei

Ohh wat gaaf!!! Dat ga ik ook eens proberen, wat leuk dat jullie een borduurclub hebben zeg dan doe je inderdaad eens een expiriment!
Fijn dat je het zo met de thuisblijvers wilt delen!