zaterdag 23 april 2011

Machinaal borduren op papier

Als je het zo zegt, dan krijg ik vaak de reactie: "Dat kan toch niet, dan perforeer je het papier en druk je zo het borduurtje eruit".
Dat klopt inderdaad! Toch is het met een extra handeling wel mogelijk om met de borduurmachine te borduren op papier.
Tijdens de Borduurwereldbeurs in Sliedrecht hebben we laten zien hoe eenvoudig de techniek is en wat een leuke en verrassende resultaten je krijgt. Zoals verteld zou ik hier een handleiding publiceren hoe het werkt.
Kies als eerste het papier dat je wilt gebruiken om op te borduren. Ik gebruik daarvoor lege kaarten die bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het maken van kaarten. Deze zijn te koop in pakjes met of zonder envelop, geparfumeerd, bedrukt, met marmereffect, teveel variaties om op te noemen.
Papier met een zogenaamde linnenstructuur is iets dikker en geeft een prachtig resultaat, ik kocht bovenstaande pakjes hier voor een zeer betaalbare prijs.
Kies nu een borduurpatroontje uit dat je op de kaart wilt borduren en de bijpassende kaart waarop je wilt borduren. Er zit geen restrictie aan het soort patroontje dat je kiest, alleen patronen die veel lagen over elkaar heen borduren, wil wel eens problemen opleveren. Maar dat heb je dan ook als je dat patroontje ergens anders op borduurt.
De truc van het borduren op papier, zit in het materiaal dat we aan de achterkant van de kaart strijken: plakcharmeuse.
Plakcharmeuse is een geweven tricot tussenvoering voorzien van een low-melt coating. Daardoor is het  geschikt voor het verwerken op zijde of lycra, het wordt vaak gebruikt voor het voeren van ondercups bij het maken van lingerie. Plakcharmeuse is verkrijgbaar in wit, creme of zwart. Voor het maken van de kaarten maakt het niet uit welke kleur je gebruikt, je ziet er na het afwerken van de kaart niets meer van.
Knip een stukje plakcharmeuse iets kleiner dan de achterkant van de kaart die je koos.
Strijk nu het stukje plakcharmeuse aan de achterkant van de kaart. Het strijkijzer moet niet stomen, als je dat toch doet, kan de kaart kromtrekken door het vocht en de hitte.
Plaats de strijkbout op de plakcharmeuse en laat ongeveer 10 seconden staan, herhaal dit als de plakcharmeuse nog niet vast zit. Ik verplaats de strijkbout elke keer een stukje en ga niet heen en weer met de bout. Soms komt het voor dat daardoor de plakcharmeuse opkrult en dat zie je aan de voorkant van de kaart.
Span een stukje scheurvlies (stik en trek) of ander borduurvlies in de ring. Meestal kies ik een ring waarin de kaart ruim past, maar het is ook niet erg als de randen van de kaart iets over de ring heen vallen.
Plak nu de voorbewerkte kaart met een klein beetje tijdelijke plakspray op het scheurvlies in de ring.
Nu kun je gaan borduren. Ik houd de kaart een bij de eerste steken heel even vast aan de rand, daarmee voorkom ik dat op het laatste moment de kaart nog net even van zijn plaats schuift.
Als de eerste steken zijn gemaakt van het borduurpatroontje, kun je de kaart loslaten.
Voor het borduren gebruik ik geen speciale borduurnaald, een reguliere 75 borduurnaald is prima.
Na het borduren moet je alleen nog de kaart afwerken. Als je drie dezelfde kaarten verwerkt, gebruik je daarvan 1 exemplaar om de binnenkant/achterkant van het borduursel mee af te werken. Als je deze middendoor snijdt heb je voldoende om twee kaarten mee af te werken. 

De mogelijkheden zijn legio, ik had tijdens de beurs notitieblokjes beplakt met het geborduurde papier.
Met dubbelzijdig plak (band) of Aslan plak je het papier op de voorkant van het notitieblok.
Bets had tijdens de beurs een groot aantal geborduurde kaarten meegenomen om te laten zien, met allerlei technieken zoals Mylar, applicatie en versierd met kleine haakwerkjes, stickers, knoopjes en allerlei ander versierseltjes. Dus laat je fantasie de vrije loop.

Als laatste nog een extra tip: je kunt ook borduren op behang, dit is immers ook papier. Wij struinen bij de doe-het-zelf zaken nogal eens langs de staaltjes van behang of vragen bij interieurzaken oude behangboeken die niet meer in de collectie zijn. Het werkt exact hetzelfde als met gewoon borduren: plakcharmeuse erachter, scheurvlies in de ring, behangstaaltje erop en borduren maar...Ik ben benieuwd naar jullie resultaten en ervaring, laat je het me weten?

Wat een prachtig weer, wij genieten ervan op de camping...


10 opmerkingen:

simoneannemone zei

Ook dit is weer zo'n mooie techniek. Mooi om aan je dierbaren een originele kaart te sturen.

Saskia

poetsie zei

Dank je wel, wat leerzaam. Prachtige foto's.

Els zei

Bedankt voor de uitleg! Ik ga het proberen.

Anoniem zei

Dank je wel voor je tips. Ik ga het in praktijk brengen.
Groetjes,
Wil

Else zei

Dank je wel, Alice, voor deze heldere uitleg! Nu durf ik het ook...:-)

Anoniem zei

Dank je voor de tip, eindelijk iets wat echt werkt. Groetjes van Saskia

Samco zei

Ik heb het vandaag geprobeerd maar het lukt mij niet. Allemaal garen klont zich op... Wat doe ik verkeerd?

Samco zei

Het lijkt mij zo leuk om een kaart te maken voor mijn nichtje die 16 november gaat trouwen. Wie helpt mij!

Anoniem zei

Leuk, dat ga ook een proberen, wat dat behang betreft, de kringloop is misschien ook wat om naar restanten behang te kijken.

Hannie zei

Leuk om te zien, ik ga het ook proberen.

Groetjes Hannie meppel

29_10_2013