dinsdag 12 april 2011

Embossed embroidery of relief borduren

Embossed embroidery of relief borduren, in goed nederlands, is een borduurtechniek die een eenvoudig maar mooi resultaat geeft. De techniek is precies zoals die is genoemd, een borduurpatroon dat door het weglaten van steken of juist borduren van steken een relief effect op de stof geeft. Met gebruik van de juiste materialen kun je dit effect eenvoudig bereiken: badstof, fleece of microfiber zijn zeer geschikt om relief patronen op te gebruiken. Vaak worden embossing patronen gebruikt op handdoeken en toch is de handdoek erna nog prima te gebruiken waarvoor hij is bestemd.

Een zeer belangrijk onderdeel van het krijgen van een mooie embossed effect is de draadkleur. Om je reliëf patroon goed te laten uitkomen kies je een draad die een beetje donkerder is dan een lichte ondergrond of een draad die een beetje lichter is dan een donkere ondergrond. Als je niet genoeg contrast toevoegt, dan is het moeilijker om je patroon te zien op de ondergrond. 
Voor het borduren span ik een stuk scheurvlies in de ring, met tijdelijke plakspray plaats ik de handdoek of datgene waarop ik het borduursel wil maken, op het scheurvlies en leg daarover een laagje Avalon om de steken mooi te fixeren en plat te maken. En borduren maar....
Na het borduren haal je de overtollige avalon weg en als dat niet lukt met je vingers of een schaar, dan is 1 wasbeurt genoeg om de avalon te verwijderen.
Embossing patronen zijn er genoeg te vinden, klik maar hier, hier, hier en hier.
Uitleg over het zelf digitaliseren van embossing patronen kun je hier, hier en hier vinden.

De borduurclub van afgelopen vrijdag stond in het teken van het digitaliseren en borduren van embossing of relief patronen. Na de uitleg over het digitaliseren van de bijbehorende patronen zijn we met de machines aan de slag gegaan, de foto's bovenaan zijn het resultaat.
En kijk ook nog even mee naar de prachtige projecten die meegenomen waren naar de borduurclub om te bewonderen:

Aanstaande zaterdag 16 april is de Borduurwereld Beurs in de Lockhorst in Sliedrecht van 9.30 uur tot 17.00 uur.
Er worden tijdens deze dag diversen demonstraties gehouden van allerlei uiteenlopende technieken, materialen en mogelijkheden op machine borduur gebied. Ook zullen er verscheidene merkdealers en importeurs aanwezig zijn met diverse machines waar zij u alles over kunnen vertellen.

Meer informatie over de beurs en een lijst met deelnemers vind je op de site van Miriam.
Ik sta op de beurs samen met een borduurvriendin in onze eigen "stand".
Mocht je naar de beurs komen, dan zouden wij het heel erg leuk vinden als je even gedag komt zeggen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Jullie hebben weer mooie dingen gemaakt. Helaas kan ik niet naar beurs komen, anders was ik wel een gdag komen zeggen

Unknown zei

Wat een leuke techniek is dit!
Bij de borduurclub zijn weer mooie projecten gemaakt.

Veel plezier op de beurs komende zaterdag! (kan er helaas niet naar toe)

Saskia

poetsie zei

Mooi weer zeg, veel plezier op de beurs.

Tialda zei

Leuk die Embossing borduringen! bedankt voor al je info! Wil ook zekers nog gaan doen!