zondag 16 april 2017

Leren (baby) sloffen

Na heel veel jaren borduurclubs, is het altijd weer een uitdaging om voor elke volgend seizoen, nieuwe leuke en aansprekende thema’s en projecten te verzinnen. Dat lukt elke keer en elke seizoen borduurclub toch weer en blijven er zelfs dingen op het lijstje staan om nog eens te gaan maken. Natuurlijk is niet iedereen even enthousiast over elke project, thema of techniek, maar vaak zijn er dan genoeg andere UFO’s (unfinished objects) om aan te werken.
Bij de borduurclubs in april hebben we (baby)slofjes gemaakt en voor dit onderwerp was niet iedereen in 1 keer enthousiast. De meeste dames kozen op het patroon voor de kleinste maten, maar ze konden tot en met maat 43 gemaakt worden.
Voor het maken van de slofjes is het gebruik van soepel leer het meest makkelijk en geeft een mooi resultaat. Toch werden er ook hele leuke slofjes van kunstleer (skai) en ribcord gemaakt. De stof die je gebruikt moet niet te slap zijn, maar niet al te dik omdat er door verschillende lagen genaaid moet worden bij het in elkaar zetten.
De slofjes kunnen met allerlei accessoires versierd worden zoals applicaties met of zonder tekst of naam, lintjes, kantjes, uiteraard borduurseltjes, bandjes etc.
Nog wat handige tips voor het maken van babyslofjes op een rijtje:
  • Bij het gebruik van leer wordt voor het zooltje juist de binnenkant van  het leer als goede kant gebruikt, dat is stroef en ziet er mooier uit;
  • Knip de patroondelen uit schuurpapier, zo kun je ze veel vaker gebruiken, zijn stevig en glijden niet zo makkelijk van het leer af;
  • Leer kun je niet spelden omdat er dan gaatjes komen op die plaatsen waar je het niet wilt hebben. Met clips die je ook voor o.a. quilten gebruikt, kun je de losse onderdelen toch op elkaar leggen voordat je ze aan elkaar naait. Ik bestelde ze via Aliexpress (klik hier);
  • Voor het maken van de kleinste maat slofjes heb je niet veel nodig, restjes leer zijn vaak al groot genoeg om te gebruiken.

Ik heb niet veel baby’s in mijn omgeving, ik maakte het lichtgrijze paar met kant dat je op de foto's ziet. Er zijn nog twee paar kant en klaar geknipt, die laat ik nog zien als ze af zijn.
Patroon (baby) sloffen: 


Weet je echt niet hoe je de slofjes kunt versieren, klik hier en je ziet heel veel variaties op makkelijke patroon. 

De Malus appelboom en de gewone appelboom  staan uitbundig te bloeien in de tuin, zo mooi om te zien. Ik hoop niet dat de nachtvorst die volgende week voorspeld wordt, ervoor zorgt dat er geen vruchten worden gevormd, dat zou heel jammer zijn...

2 opmerkingen:

Jos van KloskaCreAtief! zei

Wat leuk om elke keer weer wat anders te maken, dank voor de handige tips. Ik zal voor je duimen dat het niet te hard gaat met de vorst....weersvoorspelling helpt niet mee.

Corina zei

Wat leuk die slofjes en wat een variatie zo bij elkaar.
Ik hoop ook dat het niet te hard gaat vriezen is voor heel veel dingen niet goed meer, het word wel voorspelt.