dinsdag 11 april 2017

Geborduurd opvouwbaar tasje

Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. In Nederland gebruikten alle consumenten samen ieder jaar zo'n 3 miljard plastic tasjes. Een groot deel daarvan belandde in de afvalbak en een ander deel werd zwerfafval. Voor plastic tasjes moet je tegenwoordig betalen en heel veel Nederlanders laten dat achterwege en hebben allerlei alternatieve bedacht.
Vorig jaar haakte ik al twee boodschappentassen (klik hier voor het bericht), maar dat zijn geen handzame tassen om in je handtas mee te nemen voor onverwachte boodschappen.
De geborduurde opvouwbare tasjes die we tijdens een van onze borduurclubs maakten, zijn dat wel.
Er zijn verschillende vormen en variaties gemaakt door de dames, maar allen kunnen opgerold worden en makkelijk meegenomen worden in je auto, in je jaszak of handtas.
Ik maakte twee tasjes, een roze en een turquoise/blauwe tas. De buitenkant borduurde ik op stevig vilt met een borduurpatronen die lijken op Portugese tegeltjes. Deze geborduurde buitenlaag naaide ik op een rechthoekige ondergrond die ik eerst had dubbelgenaaid uit twee lagen bijpassende stof. Om het tasje opgevouwd bij elkaar te houden, naaide ik er twee striklinten aan beide korte zijden tussenuit.
Daarna naaide ik een tasje van stof met handvaten die niet al te lang zijn. Alle stof moest immers opgevouwen in de buitenhoes passen.
Opgevouwd waren de tasjes ongeveer 10 cm bij 8 cm. De roze versie heb ik verkocht tijdens de Borduur- en Plotterbeurs in Sliedrecht. De blauwe heb ik in mijn eigen handtas gestopt, altijd handig mocht ik een tasje nodig hebben...
Gebruikte patronen: Marrakech Tiles van Embroidery Library (klk hier) 
En hier zie je nog een aantal van de oprolbare en opvouwbare tasjes die de andere dames op de borduurclub maakten:


7 opmerkingen:

arpantu zei

Wat verschrikkelijk mooi en leuk gemaakt en ook nog eens handig ook

Jos van KloskaCreAtief! zei

Een feestje om in je tas te hebben, wat een mooie variant op een herbruikbare tasje!

Marpet zei

Keileuk!

Anoniem zei

Wat een mooie tasjes zijn dit Alice.
Mooi borduurwerk zit er in verwerkt.

Marian zei

Dat is nog eens een mooie variant van het opvouwbare tasje..prachtig borduurpatroon heb je gebruikt...

Tialda zei

Oh wat een goed idee! Mooi geslaagde opvouwbare tasjes

Unknown zei

Je geborduurde tasjes zijn beiden prachtige blikvangers waar je graag mee op stap gaat!
Groet Patricia